keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Kyyros sylinteri kierrokselle USA:han

Kyyros sylinteri
BBC news

Persian suurkuningas Kyyros II (600 tai 567-530 eKr) antoi kirjoittaa tekstin Babylonian valloittamisen jälkeen vuonna 539 eKr.

British Museum retkikunta löysi sen Babylonin kaupungin raunioista vuonna 1879 ja se on ollut siitä lähtien näytteillä Lontoossa.

Vuonna 2010-2011 sylinteri oli lainassa Iranissa, jossa sitä kävi katsomassa noin miljoona ihmistä.

Nyt se on BBC uutisen mukaan lähdössä ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin, aloittaen maaliskuussa 2013 Washington DC ja jatkaen sieltä Houston, New York, San Francisco ja Los Angeles.

Kyyros antaa Persian vallassa oleville kansoille vapauden palvella kukin omaa jumalaansa ja antaa babylonialaisten pakkosiirtolaisuuteen viemille kansalaisille luvan palata kotimaahansa.

Kyseessä on ensimmäinen näin voimakkaasti suvaitsevaisuutta ja vähemmistöjen oikeuksia korostava dokumentti. Siksi sen kopio on Yhdistyneiden Kansakuntien päämajassa New Yorkissa.


Kyyros II hauta Pasargade, Iran
Aleksanteri Suuri kävi haudalla kaksi kertaa
wikimedia 

Jesaja
On mielenkiintoinen aikojen merkki ja surullistakin, ettei BBC uutisen anonyymi kirjoittaja lainkaan mainitse pyhää Raamattua.

Suurkuningas Kyyros on Vanhassa Testamentissa erittäin keskeinen henkilö ja liittyy olennaisesti Jumalan kansan historiaan. Loisteliaimmat tekstit ovat ns. Deutero-Jesajassa, jossa on Israelin Jumalan sanaa Kyyroksesta.

Vaiti! Kuunnelkaa minua, kaukaiset rannat. Kuulkaa, kansakunnat! Tulkaa, astukaa esiin ja puhukaa, ryhtykäämme yhdessä käymään oikeutta.
Kuka herätti idästä miehen
kulkemaan voitosta voittoon?
Kuka jättää kansat hänen armoilleen
ja alistaa kuninkaat hänen valtaansa?
Miekallaan hän muuttaa heidät tomuksi,
jousellaan tuulen ajelemiksi akanoiksi.
Hän ajaa heitä takaa, etenee kenenkään uhkaamatta
jalat tuskin tiehen koskien.
Kuka on tämän tehnyt, kuka saanut aikaan? Hän, joka alusta alkaen on kutsunut sukupolvet elämään. Minä, Herra, olen ensimmäinen, ja viimeistenkin keskellä olen sama.
Jesaja 41:1-4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti