perjantai 30. syyskuuta 2011

Jeesus täytti lain puolestamme (2)



Noudatammeko me itse elämän liikennesääntöjä, vai pysähtyykö Jeesus puolestamme punaisiin valoihin?


Paavolan Petri selittää merkillistä ajatusta lain täyttämisestä puolestamme - ilmaisua, jota ei siis Raamatusta löydy - toisesta näkökulmasta kuin edellisen viestini inri.fi.

"mutta toivo ei saata häpeään; sillä Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu."
Room 5:5 

"Minusta koko laki käsitteessä on paljon sekaannusta johtuen väärästä korvausteologiasta sekä väärästä pelosta juutalaisia kohtaan. Samoin myös väärä armon opetus vääristää opetuksen Jumalan laista.

Mutta kaikesta tästä huolimatta kiitos Jumalalle, siitä että Hän on poistanut lain täyttämisen vaatimuksen meiltä ja Kristus täytti lain puolestamme ja saamme nyt Hänen armostansa Pyhän Hengen voiman kautta Kirjoitusten mukaisesti opetella kasvamista kohti Jumalan kuvan kaltaisuutta. Jeesus opetti, että noissa kahdessa käskyssä oli kaikki laki ja profeettojen opetus. Huomautan vielä, että Uudessa Liitossa ei vaelleta käskyjä täyttäen, vaan niitä armosta noudattaen. Mikä on täyttämisen ja noudattamisen ero?"
Petri Paavola


Lain täyttämisen voiman Henki
Hän jatkaa kertoen, millaista voimattomuutta on elää lain alaisuudessa ja yrittää elämän liikennesääntöjä täyttää ja mitä on iloinen liikennesääntöjen noudattaminen armon alaisuudessa vapaana laista.

Ajatus on, että Pyhä Henki muuttaa ihmisen asenteen lakia kohtaan, vanha ihminen on lain orja, uusi ihminen on vapaa armosta ja näin täyttää lain.

Tähän yhteyteen liittyy myös ajatus siitä, että Kristus meissä - Pyhä Henki - täyttää lain puolestamme ja näin kasvamme Häneen ja sen mukana tulee elämän pyhitys.

"Lain käskyjen täyttämisellä ihminen koittaa ansaita pelastuksen, joka ei kuitenkaan onnistu. Jumalan armosta pelastunut ihminen (Kristuksen sovitustyön tähden) ei ansaitse pelastusta Jumalan tahdon mukaisella vaelluksella, vaan Uuden Liiton uskova Jumalan armosta kasvaa noudattamaan Jumalan sanan opetuksia, jotka ovat opetukseksi annettu Uuden Liiton kansalle."
Petri Paavola  



Mielestäni Paavolan Petrin kauniit ja järkeen käyvät Sanan selitykset peittävät kuitenkin alleen apostoli Paavalin kummallisen järjen vastaisen sanoman.

Ajatuksemme rientävät Petrin tavoin niin nopeasti omaan kohtaloomme, omaan lain täyttämiseemme tai sen rikkomiseen.

Roomalaiskirjeen 5 luvussa apostoli Paavali kuitenkin kirjoittaa erittäin laajasti, kollektiivisesti, kaikista ihmisistä.

Se että Aatami käveli päin punaista valoa tekee meistä kaikista liikennesääntöjen rikkojia. Outoa syyllistämistä tosiaan!

Se että Kristus pysähtyi punaisiin valoihin tekee meistä kaikista liikennesääntöjen noudattajia. Outoa oikeuskäytäntöä tosiaan!


Kielellisiä huomioita
Samoin tuo epäraamatullinen ilmaus "Jeesus täytti lain puolestamme" on omiaan hämärtämään apostolin tärkeimmän kirjeen sisältämää erikoista viestiä: Roomalaiskirjeessä ei tällä kohden ensisijaisesti ole kyse sinusta tai minusta yksilönä vaan vanhasta ja uudesta ihmisestä kollektiivisesti, kaiken kattavassa merkityksessä.

Kielellisesti tämä näkyy siinä, että heprean sana adam tarkoittaa hepreassa "ihminen" (maasta tehty, adama). gever mies gibbor sankari ovat toisesta juuresta. Heprean naisia tarkoittava sana nashim tulee ihmistä tarkoittavasta toisesta sanasta enosh ja neqeba taas tarkoittaa sananmukaisesti "reiällinen", naispuolinen.

Samoin esimerkiksi englanninkielessä sana man voi tarkoittaa ihmistä (mankind) tai miestä (man). Ihmistä tarkoittava human sana tulee englantiin kai latinasta (lat. homo) ja sitten on wo-man (nainen), miehetär.

4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Edellä oleva teksti jäi itselleni hieman häilyväksi (en tainnut saada kiinni ajatuksesta), joskin perehdyin Petri Paavolan tekstiin, jonka itse koen raamatullisena ja Kristukseen osoittavana.

    Esitän ajatuksen jatkoksi kysymyksen lukijoille "Olemmeko kuolleet pois laista ?"

    > tässä alustava teksti : http://uloskutsuttu.blogspot.com/p/olenko-mina-kuollut-pois-laista.html

    VastaaPoista
  3. uloskutsuttu blogi kutsuu opetuslapsia Jumalan Sanan äärelle ja kysymykset syventävät apostoli Paavalin usein vaikeatajuisen opetuksen pohtimista.

    raikkaana ja rauhallisena vastapainona sille, josta tuosa blogissa oikein kirjoitetaan

    "Meidän raamattu tuntemuksemme on valitettavasti niin poikkeuksellisen pinnallista (johtuen koko kristillisyydessä vaikuttavasta tiedon ylimäärällisyydestä) että sisäisen ihmisemme todellisuus ei jaksa, tai ei peräti halua paneutua näinkin olennaisen kysymyksen ääreen."

    VastaaPoista
  4. kovin helposti korviimme tarttuu lauseita, jotka eivät lähemmin tarkastellen kuitenkaan ole Raamatusta ....

    "Jeesus täytti lain puolestamme"

    on sellainen, ja johtaa ajatukset nopeasti "uskon vanhurskauteen, lain tekoihin" epäraamatullisesta näkökulmasta.

    "kuolleet pois laista..." sen sijaan on meille Paavalin kautta annettua huikeaa hengellistä opetusta - ja jokseenkin paradoksaalista, järjetöntä!

    VastaaPoista