maanantai 17. kesäkuuta 2013

Pyhä Raamattu ja Suomen Akatemia


Ilolla olen pannut merkille kuinka Suomen Akatemia on vuosien mittaan merkittävästi rahoittanut kotimaista pyhän Raamatun tutkimusta.

Tänä vuonna Kulttuurin ja tutkimuksen toimikunta myönsi monien eri aloja edustavien hakemusten joukosta taloudellista tukea myös Raamatun tutkimukselle:
  • Uuden testamentin eksegetiikan yliopistonlehtori, TT Risto Uron johtama tutkimushanke: Rituaalinen näkökulma kristinuskon syntyyn: sosio-kognitiivinen analyysi.
  • Vanhan testamentin eksegetiikan professori, TT Antti Laaton tutkimushanke : Var är du, Adam? Ett nytt sätt att förstå Adam i judisk-kristen-muslimsk kontext.
Erityisen hienoa on, että Suomen Akatemian huippututkimusyksikköjen 14 valitun joukossa on professori Martti Nissisen Helsingin yliopistossa johtama tutkimushanke Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa, (Akatemian tiedote). Pyhien tekstien joukossa Raamatulla on aivan oma paikkansa.

Suomen Akatemia on merkittävästi tukenut professori Heikki Räisäsen työtä varhaisen kristillisyyden parissa. Hän on näin voinut toimia tutkijaprofessorin ihanteellisessa virassa 1984-1994 ja akatemiaprofessorina 2001-2006. Tulokset tästä taloudellisen tuen antamasta mahdollisuudesta omistautua tutkimukseen ovat näyttäviä: toisaalta monien hänen opiskelijoidensa edistyminen urallaan Raamatun kannalta niin keskeisen aiheen parissa, ja toisaalta hänen oma laaja kansainvälinen julkaisunsa 2010 ja siihen perustuva niinikään laaja suomenkielinen kansantajuinen versio 2011 "Mitä varhaiset kristityt uskoivat".

Nämä ovat vain esimerkkejä Raamatun tieteellisen tutkimuksen valtiollisesta rahoituksesta verovaroin ja lahjoituksin. Tehdyt päätokset ovat kunniaksi suomalaisille tieteen tukijoille, jotka eivät ole unohtaneet eivätkä pitäneet mitättömänä pyhän Raamatun tutkimusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti