perjantai 7. lokakuuta 2011

Mooseksen ja Aaronin sauvat

Kaislameren rannalla on vauhdikas kuvaus tapahtumista faaraon sotajoukon lähestyessä maasta poistuvien heprealaisten turvatonta joukkoa. Dramaattisesti kuvataan kuinka Mooses Herran käskystä kohotti sauvansa ja halkaisi mereen kansanjoukon kuljettava tie.

10 Faraon lähestyessä israelilaiset huomasivat yhtäkkiä, että egyptiläiset olivat aivan heidän kintereillään. Israelilaiset pelästyivät kovin, huusivat apua Herralta 11 ja sanoivat Moosekselle: "Oliko Egyptissä niin vähän hautatilaa, että sinun piti tuoda meidät tänne autiomaahan kuolemaan? Näetkö nyt, mitä olet meille tehnyt, kun veit meidät pois Egyptistä? 12 Mehän sanoimme sinulle jo siellä: 'Anna meidän olla rauhassa ja palvella egyptiläisiä.' Parempi meidän olisi toki palvella egyptiläisiä kuin kuolla autiomaassa!" 13 Mutta Mooses sanoi kansalle: "Älkää pelätkö, vaan pysykää aloillanne, niin saatte nähdä, kuinka Herra pelastaa teidät. Sellaista, mitä te tänään näette tapahtuvan egyptiläisille, ette enää milloinkaan saa nähdä. 14 Herra sotii teidän puolestanne, olkaa te hiljaa!"

15 Herra sanoi Moosekselle: "Miksi sinä huudat minua avuksi? Käske israelilaisten lähteä liikkeelle. 16 Kohota sauvasi, ojenna kätesi merta kohti ja halkaise sen vedet, niin israelilaiset voivat kulkea meren poikki kuivaa maata pitkin. 17 Minä kovetan egyptiläisten sydämet, niin että he lähtevät teidän peräänne. Ja se, mitä tapahtuu faraolle ja koko hänen sotajoukolleen, hänen sotavaunuilleen ja niiden ajajille, todistaa minun suuruuttani. 18 Kun minun suuruuteni näkyy siinä, mitä faraolle, hänen sotavaunuilleen ja niiden ajajille tapahtuu, silloin egyptiläiset ymmärtävät, että minä olen Herra."
2 Ms 14:190-18 


Kertomuksessa painopiste on selvästi tuossa sauvassa, joka on jotenkin erityinen. Olisihan Herra voinut sanoa "kohota kätesi ja halkaise meri" niinkuin samassa kirjassa hieman myöhemmin käsien kohottaminen rukouksessa oli avain taistelussa Amalekia vastaan.
Refidimissä kävivät amalekilaiset israelilaisten kimppuun. 9 Mooses sanoi Joosualle: "Valitse miehiä mukaasi ja lähde taistelemaan amalekilaisia vastaan. Huomenna minä asetun kukkulan laelle Herran sauva kädessäni." 10 Joosua teki niin kuin Mooses oli käskenyt ja ryhtyi taisteluun amalekilaisia vastaan, kun taas Mooses, Aaron ja Hur nousivat kukkulan laelle. 11 Niin kauan kuin Mooseksen kädet olivat koholla, olivat israelilaiset voitolla, mutta kun hän päästi kätensä vaipumaan, olivat amalekilaiset voitolla. 12 Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, niin että hän jaksoi pitää niitä ylhäällä auringonlaskuun saakka. 13 Näin Joosua voitti amalekilaiset ja heidän sotajoukkonsa.
2 Ms 17:8-13


Veljesten voimalliset sauvat
Näiden esineiden, Mooseksen ja Aaronin paimenen sauvojen, merkitys korostuu monessa Pentateukin kohdassa

(kohdat jatkossa KR 1933 mukaan)

- se ei toki ollut mikään kovin kallis keppi, kuten Jaakobin kertomus osoittaa:
"Minä olen liian halpa kaikkeen siihen armoon ja kaikkeen siihen uskollisuuteen, jota sinä olet palvelijallesi osoittanut; sillä ainoastaan sauva kädessäni minä kuljin tämän Jordanin yli, ja nyt on minulle karttunut kaksi joukkoa."  
1 Ms 32:10 

- mutta sauvan omistaja oli jotenkin selvästi tunnistettavissa, kuten Taamar tiesi:
"Hän sanoi: "Mitä on minun annettava sinulle pantiksi?" Hän vastasi: "Sinettisi, nauhasi ja sauvasi, joka on kädessäsi". Niin hän antoi ne hänelle ja yhtyi häneen, ja hän tuli hänestä raskaaksi."
1 Ms 38:18 

- niin tuttu Moosekselle, osa hänen olemustaan monien paimenen vuosien jälkeen, aina mukana matkassa, ettei aina huomannut edes sitä kantavansa!
Herra sanoi hänelle: "Mikä sinulla on kädessäsi?" Hän vastasi: "Sauva".
2 Ms 4:2 

- sauvan taikaa (melkein kuin Harry Potterin ja ystäviensä taikasauva)
"Mutta Herra sanoi Moosekselle: "Ojenna kätesi ja tartu sen pyrstöön". Niin hän ojensi kätensä ja tarttui siihen, ja se muuttui sauvaksi hänen kädessänsä."
2 Ms 4:4 KR 1933

"Niin Mooses ja Aaron menivät faraon tykö ja tekivät, niinkuin Herra oli käskenyt. Aaron heitti sauvansa faraon ja hänen palvelijainsa eteen, ja se muuttui käärmeeksi"
2 Ms 7:10 KR 1933

- sauva oli Herran käskystä Mooseksen virallinen työkalu
"Ja ota käteesi tämä sauva, jolla olet tekevä nuo tunnusteot."
2 Ms 4:17 KR 1933

- niin tärkeä, että se oli itse asiassa Jumalan sauva
"Niin Mooses otti vaimonsa ja poikansa ja pani heidät aasin selkään ja palasi Egyptin maahan; ja Mooses otti käteensä Jumalan sauvan."
2 Ms 4:20 KR 1933


- Aaroninkin sauvassa on voimaa - veri
"Sentähden Herra sanoo näin: Tästä olet tunteva, että minä olen Herra: katso, minä lyön sauvalla, joka on kädessäni, virran veteen, ja se muuttuu vereksi."
2 Ms 7:17

"Ja Herra sanoi Moosekselle: "Sano Aaronille: 'Ota sauvasi ja ojenna kätesi Egyptin vetten yli, sen jokien, kanavien ja lammikkojen yli ja kaikkien niiden paikkojen yli, joihin on vettä kokoontunut, niin ne muuttuvat vereksi. Ja verta on oleva Egyptin maassa kaikkialla, sekä puuastioissa että kiviastioissa.'" 
2 Ms 7:19

Kenen sauva? Tällainen vaihtelu - Mooseksen kädessä oleva sauva, Aaronin sauva - selitetään tavallisesti Mooseksenkirjojen lähdeteorian avulla, jossa Pappiskirja korostaa Aaronin pappeutta.

Hiljaisesti tämä jae koettanee sitä selittää... molempi parempi:
"Ja Mooses ja Aaron tekivät, niinkuin Herra oli käskenyt. Hän kohotti sauvan ja löi Niilivirran veteen faraon ja hänen palvelijainsa nähden; ja kaikki vesi, joka virrassa oli, muuttui vereksi."
2 Ms 7:19

- sauvan voimaa - sammakot, sääsket
Ja Herra sanoi Moosekselle: "Sano Aaronille: 'Ojenna kätesi sauvoinensa jokien, kanavien ja lammikkojen yli ja nostata sammakoita Egyptin maahan'".
2 Ms 8:5

Sitten Herra sanoi Moosekselle: "Sano Aaronille: 'Ojenna sauvasi ja lyö maan tomua, niin siitä tulee sääskiä koko Egyptin maahan'".
2 Ms 8:16

- Mooseksen vuoro - rakeet
Niin Mooses ojensi sauvansa taivasta kohti, ja Herra antoi jylistä ja lähetti rakeita, ja tulta iski maahan. Näin Herra antoi sataa rakeita yli Egyptin maan.
2 Ms 8:16 

Niin Mooses ojensi sauvansa Egyptin maan yli, ja Herra antoi itätuulen puhaltaa yli maan koko sen päivän ja koko yön; kun aamu tuli, toi itätuuli heinäsirkat mukanaan.
2 Ms 10:13

- jokamiehen sauva: valmiina äkkilähtöön!
Ja syökää se näin: kupeet vyötettyinä, kengät jalassanne ja sauva kädessänne; ja syökää se kiiruusti. Tämä on pääsiäinen Herran kunniaksi.
2 Ms 12:11

- Mooseksen huikea kansojen historian muuttanut sauvan nosto Kaislameren rannalla!
Mutta sinä nosta sauvasi ja ojenna kätesi meren yli ja halkaise se, niin että israelilaiset voivat käydä meren poikki kuivaa myöten.
2 Ms 14:16

Tässäkin huikeassa kohdassa Exodus kertomusta voimallinen sauva on Moosekselle annettu työväline, jota hänen tulee käyttää Herran käskyjen mukaan.


- Herra muistaa tärkeän esineen... sauvan
Herra vastasi Moosekselle: "Mene kansan edellä ja ota mukaasi muutamia Israelin vanhimpia. Ja ota käteesi sauva, jolla löit Niilivirtaa, ja mene.
2 Ms 17:5

- no, olihan se Jumalan sauvakin siellä Amalekin taistelussa!
Niin Mooses sanoi Joosualle: "Valitse meille miehiä, mene ja taistele huomenna amalekilaisia vastaan. Minä asetun vuoren huipulle, Jumalan sauva kädessäni."
2 Ms 17:9

Rukouksen voimaa sodassa, mutta kyllä tässä sauvakin on kuvassa vahvasti mukana ja käsien kohottamiseen ehkä sisältyi myös sauvan kohottaminen.

- sauvan voimaa - vettä kalliosta
"Ota sauva ja kokoa seurakunta, sinä ja veljesi Aaron, ja puhukaa heidän silmiensä edessä kalliolle, niin se antaa vettä, ja sinä saat vettä tulemaan heille kalliosta ja juotat joukon ja sen karjan".
4 Ms 20:8

- käsi ja sauva yhdessä
Niin Mooses nosti kätensä ja iski kalliota kahdesti sauvallansa, ja siitä lähti runsaasti vettä, niin että kansa ja sen karja saivat juoda. 
4 Ms 20:8
 Ikivanha muistiinpano - kaivon laulu!
Sentähden sanotaan "Herran sotien kirjassa": "Vaaheb Suufassa ja Arnonin laaksot
ja laaksojen rinteet, jotka ulottuvat Aarin tienoille ja kallistuvat Mooabin rajaan".

Ja sieltä he kulkivat Beeriin. Se oli se kaivo, josta Herra oli sanonut Moosekselle: "Kokoa kansa, niin minä annan heille vettä".

Silloin lauloi Israel tämän laulun:
"Kuohu, kaivo! - laulakaa sille laulu -
kaivo, jonka ruhtinaat kaivoivat, kansan parhaat koversivat valtikallaan, sauvoillansa!"
4 Ms 21:14-18


Mooseksen ja Aaronin synti
Toinen kohta kuvaa miten Mooses tekee raskaan synnin: hän ei puhu kalliolle vaan toimii omapäisesti: hän lyö sitä sauvallaan oikein kahdesti! "Pitääkö meidän hommata teille vettäkin..." suuttuneena, mutta hiukka omahyväisesti.

ja hoonosti kävi - viisumia Luvattuun maahan ei tullut veljeksille.

Mutta Mooses ja Aaron menivät seurakunnan luota ilmestysmajan ovelle ja lankesivat kasvoilleen. Silloin näkyi Herran kirkkaus heille. Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
"Ota sauva ja kokoa seurakunta, sinä ja veljesi Aaron, ja puhukaa heidän silmiensä edessä kalliolle, niin se antaa vettä, ja sinä saat vettä tulemaan heille kalliosta ja juotat joukon ja sen karjan".

Niin Mooses otti sauvan Herran kasvojen edestä, niinkuin hän oli häntä käskenyt.

Ja Mooses ja Aaron kokosivat seurakunnan kallion eteen, ja hän sanoi heille: "Kuulkaa nyt, te niskurit! Onko meidän saatava teille vettä tästä kalliosta?"

Niin Mooses nosti kätensä ja iski kalliota kahdesti sauvallansa, ja siitä lähti runsaasti vettä, niin että kansa ja sen karja saivat juoda.

Mutta Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille: "Koska ette uskoneet minuun ettekä pitäneet minua pyhänä israelilaisten silmien edessä, niin te ette saa viedä tätä seurakuntaa siihen maahan, jonka minä heille annan".

Tämä oli Meriban vesi, jonka luona israelilaiset riitelivät Herraa vastaan ja hän näytti heille pyhyytensä.
4 Ms 20:7-13

Aaronin sauva versoo
Muitakin sauvan merkityksiä löytyy Pentateukista, esimerkiksi lain kohtia sauvan käytöstä tukena tai aseena. (3 Ms kohtia)

Mutta lopulta sinne pyhään liitonarkkuun ei pantu Mooseksen sauvaa, ehkä Herra hautasi sen miehen mukana johonkin tuntemattomaan paikkaan?

Sen sijaan tämä erityinen symboliikka paimentolaiskulttuurissa
"Puhu israelilaisille ja ota heiltä, kaikilta heidän ruhtinailtansa, sauva kutakin sukukuntaa kohti, heidän sukukuntiensa mukaan, kaksitoista sauvaa. Kirjoita kunkin nimi hänen sauvaansa,
4 Ms 17:2

Ja dramaattinen valinta heimojen välisessä valtataistelussa (ja Aaronin pappeus, leeviläiset)!
Ja tapahtuu, että kenen minä valitsen, sen sauva versoo. Siten minä lopetan israelilaisten napinan, niin että pääsen kuulemasta heidän napinaansa teitä vastaan."
4 Ms 17:5

Ja Herra sanoi Moosekselle: "Vie Aaronin sauva takaisin lain arkin eteen säilytettäväksi merkkinä uppiniskaisille, ja lopeta heidän napinansa, niin että minä pääsen sitä kuulemasta, jotta he eivät kuolisi".
4 Ms 17:10


Mantelipuinen sauva
Kun Mooses seuraavana päivänä meni lain majaan, niin katso, Aaronin sauva, joka oli siinä Leevin sukukunnan puolesta, oli alkanut versoa, siihen oli ilmestynyt silmuja, puhjennut kukkia ja kasvanut kypsiä manteleita.
4 Ms 17:8

Tämä kukinnan osoittama sauvan valmistuksen puulaji, manteli, on siitä erikoinen mielestäni, että mantelista ei ole helppoa löytää pitkää suoraa oksaa. Siinailla yleisestä akasiasta tosin ei myöskään.


Jeremian kutsumusnäky
Jeremian kirjan unohtumattomassa näyssä kukkiva mantelipuun oksa kertoo siitä, että Herra valvoo sanaansa toteuttaakseen sen.

Herra kysyi minulta: "Mitä näet, Jeremia?" Minä vastasin: "Näen mantelipuun oksan."
"Oikein, se on mantelipuun oksa", sanoi Herra, "minä itse valvon, että sanani toteutuu."
Jer 1:11-12  KR 1992


Tässä lienee perustana sanaleikki kuten Kirkkoraamattu kertoo

Mantelipuu on hepreaksi saqed. Sana liittyy verbiin saqad 'valvoa'.

Pyhän maan mantelipuiden elämän kierrossa on kohta, joka minusta liittyy tähän myös vaikka ehkä epäsuorasti.

Nimittäin manteleiden karut lehdettömät puut alkavat kukkia kevään alussa ihanasti valkoisina metsinä.

Lupaus keväästä, tulevasta sadosta.

Vaan sitten tulee tuulet ja ravistelevat kukat pois ja on taas kovin kuolleen ja kuivan näköinen tämä puu. Kunnes siihen sitten uskollisesti puhkeavat lehdet ja alkavat herkulliset ja ravintorikkaat mantelit kypsyä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti