tiistai 9. heinäkuuta 2013

Menkauren sfinksin kappale löydetty Tel Hasorista!

Farao Menkaure, oikealla Hathor ja vasemmalla Diospolis Parva
basalttia, Kairon egyptiläinen museo
kuva wikimedia

Israelin radio uutisoi tänä aamuna 9. heinäkuuta, että Tel Hasorista on tehty harvinainen löytö, noin kaksi metriä korkea IV dynastian farao Menkauren sfinksi. Neljäs dynastia oli Vanhan valtakunnan kulta-aikaa ja ajoitetaan nykyään noin 2613 to 2494 eKr.

Kaivauksia johtava professori Amnon Ben-Tor kertoi, että näkyvissä ovat tällä hetkellä vain sfinksin jalat, mutta niissä olevan hieroglyfitekstin mukaan se on peräisin Heliopoliksesta. Sfinksin kaivaukset jatkuvat parhaillaan ja on todella jännittävää saada kuulla ja nähdä, minkä verran siitä on säilynyt.

Professori Ben-Tor arvelee, että kyseessä on ehkä Hasorin kanaanilaisten egyptiläisiltä ottama sotasaalis.

Menkaure eli kreikan Mykerinos on Vanhan valtakunnan upean monumentin, Gizzan kolmannen pyramidin rakennuttaja.

Rockefeller museossa on näytteillä Bet Sheanista löydetyt Seti I:n voiton steela ja valtaistuimellaan istuvaa farao Ramses III kuvaava patsas.

------------
Katso myös http://matthewkalman.blogspot.co.il/

Päivitys heinäkuun 10. 2013:
Löydöstä on annettu julkisuuteen kuva, jossa käy ilmi että patsaasta on säilynyt tällä kaivausalueella vain kärkiosa etutassuja ja niiden alla olevaa laattaa.

Tällaista on arkeologia - nyt kaikkien unelmissa on löytää patsaan muuta osat!

Näinhän on Tel Hasorissa käynyt myös kanaanilaisen kiilakirjoitusfragmentin kanssa, jossa on Gilgamesh eeposta - missä on kaupungin kirjasto, josta tämä arvokas tekstilöyty on peräisin? Sitä on jo vuosikymmeniä turhaan etsitty Hasorin temppeleiden tuntumasta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti