sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Jumalan Sanan miekka Vanhassa Testamentissa


Nettiruukun saleista kuuluu melkoinen miekkojen ja sapelien kalske.

Nettiruukun miekat eivät ole aikamme kilpaurheilijoiden käyttämiä aseita, joissa on osumasta kertova sähköinen kärki - säilä, floretti tai kalpa. Ne läiskivät kuin metallinen vitsa aiheuttaen ikäviä mustelmia, jos miekkailija ei ole suojautunut asianmukaisesti... ja silti harkkareiden jälkeen kirvelee!

Miekka ei ole aikamme sotilaan ase, koska rynnäkkökiväärin luoti tappaa lähes kilometrin päähän ja miekkailija on vaarallinen vain muutaman metrin säteellä.

Lähitaistelua varten sotilaalla on rynkkyyn liitettävä pistin, joten aseesta tulee eräänlainen vaarallinen puolipitkä keihäs.

Jumalan Sanan miekka on taiasteluväline, joka hallitsi taistelukenttiä vielä tuliaseiden keksimisen jälkeenkin. Etenkin laukkaavan ratsun selässä oleva miekkamies on varteenotettavan suuri uhka terveydelle ja hengelle.

Viimeksi Suomessa näitä kai heiluttivat 1900-luvun alkuun asti tsaarinajan vihatut ja pelätyt kasakat.

(Kasakat on nimitys sotilaallisesti järjestäytyneestä Etelä-Venäjän ratsastajaväestöstä, varsinkin sen ratsumiehistä Venäjän vuoden 2002 väestönlaskennassa kasakoita oli 140 028 henkeä.
suom wikipedia)



Miekan määrittelee lähinnä terän pituus, ja monet muut seikat sanovat millaisesta miekasta on kyse.

Suomalaisella isännällä ja emännällä ja vähän joka pojan nulikalla oli ennen "puukaudella" puun ja muun käsittelyä varten puukko (vaan ei suukko).

Puukkojunkkarit tekivät Pohojanmaan puukot kuuluisiksi, eikä Vaasan veri vapissut.

Poromiehellä taas on tunturikoivikkossakin niin hyödyllinen Lapin leuku, jonka terä on puukkoa leveämpi ja pitempi. Toimii tarvittaessa vesurina ja kyllä sillä poronlihaakin leikkaa.

Tikari on kansainvälinen murha-ase ja eroaa puukosta kaiketi siinä, että tikarissa aseen molemmat sivut ovat teräviä. Terä on myös pitempi kuin tavallinen puukko ja kaiketi tarkoitettu pistoaseeksi Venetsian tummassa yössä.

Miekaksi käsiase muuttuu, kun terä yhä pitenee. Mikähän tuossa olisi minimi mitta, varmaan lyhyt miekka on semmonen 30 - 40 cm?

Ainakaan niin pitkiä tikareita tai leukuja ei taideta tehdä.



Miekan olemus on pitkä terä, säilä. Nykyajan säilät ovat pitkiä ohuita pistoaseita, mutta lähitaisteluissa yleensä käytetyn leveän miekan molemmat syrjät on teroitettu miekan teräviksi.

Ne ovat todella terävä.

Pelkästä terästä on hankala pitää kiinni vaikka sen juuri ei olisikaan teroitettu - käsiote on ratkaiseva taistelun tuiskeessa, sen jokainen ymmärtää. kun miekat iskevät toisiinsa, hampaatkin siinä tärisevät, kun kalske käy!

Miekassa on sentähden tavalla tai toisella tehty kahva eli västin, johon miekanruoto on upotettu.

Kädensija, kourain, on miekantekijän taituruuden näytön paikka ja miekan nuppi, ponsi, joskus todella upea.

Nopeasti ihmiset huomasivat, että kun miekoilla huidotaan käsi on pikkusen vaarassa... se voi liukua terään, joka on terävä! Kahvaan lisättiin siksi väistin, jonka merkitys kasvoi taistelutyylin kehittyessä ja siitä tuli myös käden suoja vastustajan miekan terää vastaan.

Veriura ei tarkoita verta, vaikka sitä siinä usein nähdään, vaan se keventää miekan terän painoa.



Miekat tulevat ihmiskunnan aseiksi hyvin varhain metallikauden alkaessa. Kivestä tai vulkaanisesta obisidan lasista on hankala tehdä niin pitkää terää, joten kivikauden aseet olivat kivikärkiset nuolet ja keihäät.

Puukkona käytettiin sitten monenlaista kivensärmää, joiden tyypit ovat esihistoriallisen arkeologian tärkeintä kulttuurien tunnistamisen hyvin säilynyttä aineistoa (usein ei muuta ole säilynytkään kuin erilaisia ihmisen sydänkivestä lyömiä iskoksia, pyöreitä tai teräväsärmäisiä kiviä ja sirpaleita).

Pronssikaudelta alkaen miekat ovat yleinen hautalöytö, arvokas ase annettiin mukaan matkalle kuolemanjälkeiseen maailmaan.



Sepän takoma rautainen miekka on melkoisesti vahvempi kuin pronssinen miekka.

Raamatun maissa rautatikarit olivat tarkasti varjeltu salaisuus heettiläisten (hittiläisten) valtakunnassa Anatoliassa vielä 1300-luvulla ennen Kristuksen syntymää.

Kun heettiläinen prinsessa toi mahdollisimman arvokkaan lahjan Egyptin faaraolle se oli meidän silmissämme aika hassu juttu.

Nimittäin nuorena kuolleen, ehkä murhatun, kuningas Tut-ankh-amonin haudassa oli legendaarinen kulta-aarre. Koko kaveri oli kullan sisällä, valtava 11 kg painava puhtaasta kullasta tehty kuolinnaamio, sormet, varpaat kultatuppojen peitossa...

ja suurimpana aarteena aivan faaraon sydämen seudulle oli asetettu - rautainen tikari.



Rauta-aseet olivat hittiläisten sotasalaisuus, josta ei kuolemanrangaistuksen uhalla saanut ulkopuolisille kertoa. Anatolian vuorista he löysivät rautamalmia, ja lujaa veistä syntyi.

Kun heidän maailmansa romahti 1200-luvun kansainvaelluksissa, filistealaiset kulkivat sitä kautta ja oppivat raudan käsittelyn.

Pyhässä maassa alkaa rautakausi. On hyvin mielenkiintoista - ja tärkeää, kuten professori Aapeli Saarisalo jo muistutti - että kertomus filistealaisten raudankäsittelystä ei ole myöhempää keksintöä.

Raamatussa rauta mainitaan ensimmäisen kerran rautakauden alussa!

sekä maanviljelyssä, kun he menivät filistealaisten luo teroituttamaan rauta-auransa.

että taistelussa, jossa filistealaisen Goljatin keihään kärki oli tappavaa aitoa rautaa!


Filistealaiset kokosivat taas joukkonsa ryhtyäkseen sotaan. He kerääntyivät Juudan Sokoon ja pystyttivät leirinsä Sokon ja Asekan välimaastoon Efes-Dammimiin.

Myös israelilaiset kokoontuivat Saulin johdolla yhteen, pystyttivät leirinsä Elanlaaksoon ja järjestäytyivät taisteluun filistealaisia vastaan.

Filistealaiset pysyttelivät vuorella, israelilaiset olivat toisella vuorella heitä vastapäätä, ja heidän välissään oli laakso.

Filistealaisten leiristä astui esiin kaksintaistelija. Hän oli nimeltään Goljat, kotoisin Gatista, ja hän oli kuuden kyynärän ja vaaksan mittainen.

Päässään hänellä oli pronssikypärä ja yllään pronssinen suomuhaarniska, joka painoi viisituhatta sekeliä.

Jalkojensa suojana hänellä oli pronssiset säärykset ja olallaan tappara.

Hänen keihäänsä varsi oli kuin kangaspuiden tukki, ja sen rautakärki painoi kuusisataa sekeliä.

Hänen edellään kulki kilvenkantaja.

1 Sam 17:1-7 KR 1992



Mies ei ollut "kolmen kyynärän Jumala" vaan kaksi kertaa pitempi

kuusi kyynärää ja vaaksa on oin 292 cm, lähes kolmimetrinen ukkeli siis.

Qumranin luolasta neljä löydetyssä Samuelin kirjassa (4QSam) heprean toisiaan muistuttavat ja numerona käytetyt kirjaimet d (4) ja v (6) antavat Goljatin pituudeksi neljä kyynärää ja vaaksan eli kaverista tulee noin kaksimetrinen - silti varmaan muita miehiä päätään pitempi.

Pronssikausi ja rautakausi kohtaavat Goljatin varustuksissa, olemme todellakin näiden arkeologisten aikojen taitteessa jossain 1000-luvulla ennen Kristuksen syntymää.

Goljatin rintapanssari oli pronssia (vaskea) ja painoi 5000 sekeliä eli 82 kiloa.

Keihäänkärki oli arvokasta heettiläistä rautaa ja painoi 600 sekeliä eli 10 kiloa.

--- koska jotkut eppäilevät koko Goljatia, ei vain kokoansa, Herra antoi äskettäin löytää filistealaisten kaupungista ruukunsirpaleen, jossa on Goljatin nimi.



Rautakausi jatkoi oikeastaan uudelle ajalle asti 1800-luvun puoliväliin.

Elämme "teräskautta" joka alkoi 1850-luvulla, kun teräksen valmistaminen yleistyy teollistuvasta Englannista alkaen. (jo muinoin terästä kyllä tehtiin eripuolilla maailmaa, mutta rauta hallitsi työkalujen ja aseiden maailmaa)

Sir Henry Bessemer (1813-1898) kehitti käytännöllisen ja taloudellisen teräksen valmistamistavan, jossa rauta puhdistetaan korkeassa kuumuudessa johon ohjataan happea, Teräksessä on hiiltä noin 0.2 - 2.1%.

Miekkojen aika oli silloin jo melkein ohi sotatantereilla, mutta ymmärrämme, mikä eron on teräksestä tehdyllä miekalla ja tavallisella rautamiekalla.

kumman valitsisit kaksintaisteluun?



Miekka on juhlallinen seremoniallinen esine, jolla ritariksi lyötiin,

miekka on hallitsijan tunnus

miekka on hallituksen työkalu ja onpa Suomen esivallankin tunnus yhä miekka, jonka kourain on kruunattu leijonan pää.

!Vaan jos sinä pahaa teet, niin pelkää; sillä ei hän miekkaa hukkaan kanna; sillä hän on Jumalan palvelia ja kostaja sille rangaistukseksi, joka pahaa tekee."
Rom 13:4

esivalta ei turhaan miekkaa kanna ja löi miekalla näin kirjoittaneelta pyhältä marttyyriltä, apostoli Paavalilta pään irti.



Taistelussa käytettäviä miekkoja on monen tyyppisiä;

Japanin samurai-miekat ovat maailmankuuluja laadustaan ja terävyydestään (pitkä katana, lyhyt wakizashi).

Sapelinkalistelijat käyttävät unkarilaisten kehittämää sapelia (szablya), yksiteräistä kaarevaa miekkaa, jonka hamarapuoli on tylsä.

Kalpa ja floretti ovat kaksintaistelujen pistomiekkoja, joista on kehitetty aikamme miekkailu-urheilun ase.

Säilä on ranskalainen pisto ja lyöntimiekka. Suomenkielen sana on sukua sanalle "säle". Kun Ruotsin vallan aikana kaveri joutui ruotuväkeen, saatettiin Matin pojalle uudeksi sukunimeksi antaa siellä Säilä tai Klinge.



Hukari on lyhyt lyontimiekka, joka tuli laivastossa suosituksi. Se lienee pitkää miekkaa parempi laivojen ahtaissa tiloissa. Se lienee saanut nimensä sitä käyttäneiltä Ruotsin armeijan hakkapeliitoilta (Hugga in!, hakkaa päälle Suomen poika, ettei Ruotsi meitä voita!)

Pitkämiekka on sitten se ilmassa ujeltaen laulava miekka, jota saatettiin kahdella kädelläkin käyttää ritariajalla, puolentoista metrin terän kanssa ei ole leikkiminen.

Roomalaisilla sotilailla oli Uuden testamentin aikaan aseinaan sekä lyhyitä (gladius) että pitkiä (spatha) miekkoja.



Vanhan testamentin ajalta Raamatun maista on löydetty paljon erilaisia miekkoja Aabrahamin aikaisista - ja sitä vanhemmistakin- pronssiaseista Assyrian ja Babylonian, Persian ja Kreikan rautamiekkoihin.

Uuden testamentin ajalta on löydetty roomalaisia miekkoja, jotka heiluivat verisesti kun kenraali Pompeius maan valloitti 63 eKr ja kun roomalaiset juutalaiskapinat kukistivat 67-73 jKr ja 132-136 jKr.



Vanhassa testamentissa miekka on yleinen ja mainitaan 419 kertaa - aivan alusta alkaen!


"Ja hän karkoitti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä."
1 Ms 3:24

Miekat heiluvat tappavasti Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin aikoina

Mutta kolmantena päivänä, kun he olivat kipeimmillään, Jaakobin kaksi poikaa, Simeon ja Leevi, Diinan veljet, ottivat kumpikin miekkansa ja hyäkkäsivät, kenenkään aavistamatta, kaupunkiin ja tappoivat jokaisen miehenpuolen.
1 Ms 34:25


Raamatun kohdat ovat KR 1933 käännöksen mukaan.



Egyptistä lähdön aikaan, Mooseksen aikaan (pronssikautta):

Niin he sanoivat: "Hebrealaisten Jumala on kohdannut meitä. Anna siis meidän mennä kolmen päivän matka erämaahan uhraamaan Herralle, Jumalallemme, ettei hän rankaisisi meitä rutolla tai miekalla."
2 Ms 5:3


ja he sanoivat näille: "Herra kostakoon teille ja tuomitkoon teidät; sillä te olette saattaneet meidät faraon ja hänen palvelijainsa vihoihin ja antaneet heidän käteensä miekan, meille surmaksi".
2 Ms 5:21


Vihollinen sanoi: 'Minä ajan takaa, minä saavutan heidät, minä jaan saaliin ja tyydytän heissä kostonhimoni; minä paljastan miekkani, minun käteni hävittää heidät'.
2 Ms 15:9



.. Miekasta pelastunut
Ja toisen nimi Elieser, koska hän oli sanonut: "Isäni Jumala oli minun apuni ja pelasti minut faraon miekasta".
2 Ms 18:4

.. miekkaan hukkuvat
ja minun vihani syttyy, ja minä surmaan teidät miekalla, niin että teidän vaimonne joutuvat leskiksi ja lapsenne orvoiksi.
2 Ms 22:24

Ja hän sanoi heille: "Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: 'Jokainen sitokoon miekkansa vyälleen. Käykää sitten edestakaisin leirin halki portista porttiin ja tappakaa jokainen, olkoon vaikka oma veli, ystävä tai sukulainen.'"
2 Ms 32:27

-- rauhan aika
Ja minä annan rauhan teidän maallenne, ja te saatte levätä, kenenkään peljättämättä; ja minä hävitän pahat pedot teidän maastanne, eikä miekka käy teidän maanne ylitse.
3 Ms 26:6



... Miekkaa pakeneminen oli helsinkiläisillekin tuttua tsaarinajalla kasakoiden huutaessa uraa!


Mutta teidät minä hajotan kansojen sekaan ja ajan teitä takaa paljastetulla miekalla, ja teidän maanne tulee autioksi ja kaupunkinne raunioiksi.
3 Ms 26:33


Ja niille teistä, jotka jäävät jäljelle, minä annan pelokkaan sydämen heidän vihollistensa maassa, niin että lentävän lehden kahina ajaa heidät pakoon, ja he pakenevat, niinkuin pakenisivat miekkaa, ja kaatuvat, vaikka ei kukaan heitä aja takaa.
3 Ms 26:36



Herran Sebaotin, Sotajoukkojen Jumalan, enkeleillä on miekka

Kun aasintamma näki Herran enkelin seisovan tiellä, paljastettu miekka kädessänsä, niin se poikkesi tieltä ja meni peltoon. Mutta Bileam läi aasintammaa palauttaaksensa sen tielle.
4 Ms 22:23


...
mutta olisipa Bileamillakin!

Bileam vastasi aasintammalle: "Sinä olet pitänyt minua pilkkanasi. Olisipa minulla miekka kädessäni, niin nyt minä sinut tappaisin."

Niin Herra avasi Bileamin silmät, niin että hän näki Herran enkelin seisovan tiellä, paljastettu miekka kädessänsä. Silloin hän kumartui ja heittäytyi kasvoilleen.
4 Ms 22:29,31



Herra Jumala tietää, mikä on miekka ja miten sitä käytetään:

niin surmaa sen kaupungin asukkaat miekan terällä ja vihi tuhon omaksi se ja kaikki, mitä siinä on, ja tapa sen karjakin miekan terällä.
5 Ms 13:15

Ja jos Herra, sinun Jumalasi, antaa sen sinun käsiisi, niin surmaa kaikki sen miesväki miekan terällä.
5 Ms 20:13


Pelottava ase on paljastettu miekka:

Ulkona surmaa miekka ja sisällä kauhu sekä nuorukaisen että neitosen, sekä imeväisen että harmaapään.
5 Ms 32:25

...
ja kuin salamana säilä välähtää!

Minä nostan käteni taivasta kohti ja sanon: Niin totta kuin minä elän iankaikkisesti, kun minä teroitan miekkani salaman,
5 Ms 32:40

...
Elävää lihaa syö verinen miekka!

ja minun miekkani syö lihaa - surmattujen ja vangittujen verestä, vihollispäällikkäjen päistä.
5 Ms 32:42



-- Vertauskuvia!

Autuas olet sinä, Israel; kuka on sinun vertaisesi! Sinä olet kansa, jota Herra auttaa, hän, joka on sinun kilpesi ja suojasi, sinun miekkasi ja korkeutesi. Vihollisesi mielistelevät sinua, ja sinä astut heidän kukkuloillansa."
5 Ms 33:29



Joosuan kirja on Miekan kirja

...alkaen näystä
Ja tapahtui Joosuan ollessa Jerikon luona, että hän nosti silmänsä ja näki miehen seisovan edessään, paljastettu miekka kädessä. Ja Joosua meni hänen luokseen ja sanoi hänelle: "Oletko sinä meikäläisiä vai vihollisiammeä"
Jos 5:13


-- ja jatkuen verilöylyinä

Ja he vihkivät miekan terällä tuhon omaksi kaiken, mitä kaupungissa oli, miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, vieläpä härät, lampaat ja aasit.
Jos 6:21

Kun Israel oli surmannut kaikki Ain asukkaat kedolla, erämaassa, jonne he olivat heitä ajaneet takaa, ja he kaikki viimeiseen mieheen olivat kaatuneet miekan terään, palasi koko Israel Aihin, ja siellä olevat tapettiin miekan terällä.
Jos 8:24



Herra Jumala osallistuu taisteluun kanaanilaisia vastaan heitellen taivaasta kiviä (todennäköisesti suuria tennispallon kokoisia rakeita, joita esimerkiksi Aijkalonin laakson seudulla - Bet Horon - yhä nykyään on koettu ja autojen pellit menneet lommoille)

Ja kun he paetessaan Israelia olivat Beet-Hooronin rinteessä, heitti Herra taivaasta heidän päällensä isoja kiviä, koko matkan Asekaan asti, niin että he kuolivat; niitä, jotka kuolivat raekivistä, oli useampia kuin niitä, jotka israelilaiset surmasivat miekalla.
Jos 10:11



-- Joosuan kirja on Miekan kirja (2)

Samana päivänä Joosua valloitti Makkedan ja surmasi miekan terällä sen asukkaat ja sen kuninkaan; hän vihki tuhon omiksi heidät ja jokaisen, joka siellä oli, päästämättä pakoon ainoatakaan. Ja hän teki Makkedan kuninkaalle, niinkuin oli tehnyt Jerikon kuninkaalle.
Jos 10:28

Ja Herra antoi senkin ja sen kuninkaan Israelin käsiin. Ja Joosua surmasi miekan terällä sen asukkaat, jokaisen, joka siellä oli, päästämättä sieltä pakoon ainoatakaan; ja hän teki sen kuninkaalle saman, minkä oli tehnyt Jerikon kuninkaalle.
Jos 10:30

Ja Herra antoi Laakiin Israelin käsiin, niin että hän valloitti sen toisena päivänä; ja hän surmasi miekan terällä sen asukkaat, jokaisen, joka siellä oli, samoin kuin oli tehnyt Libnalle.
Jos 10:32

Ja he valloittivat sen samana päivänä ja surmasivat miekan terällä sen asukkaat, ja hän vihki sinä päivänä tuhon omaksi jokaisen, joka siellä oli, samoin kuin oli tehnyt Laakiille.
Jos 10:35



Ja he valloittivat sen ja surmasivat miekan terällä sen asukkaat ja sen kuninkaan, ja samoin kaikki sen alaiset kaupungit ja jokaisen, joka siellä oli, päästämättä pakoon ainoatakaan, samoin kuin hän oli tehnyt Eglonille. Hän vihki tuhon omaksi sen ja jokaisen, joka siellä oli.
Jos 10:37

Ja hän sai valtaansa sen ja sen kuninkaan ja kaikki sen alaiset kaupungit, ja he surmasivat miekan terällä niiden asukkaat ja vihkivät tuhon omaksi jokaisen, joka siellä oli, päästämättä pakoon ainoatakaan. Hän teki Debirille ja sen kuninkaalle saman, minkä oli tehnyt Hebronille ja minkä oli tehnyt Libnalle ja sen kuninkaalle.
Jos 10:39

Sitten Joosua kääntyi takaisin ja valloitti Haasorin ja surmasi miekalla sen kuninkaan; Haasor oli näet muinoin kaikkien näiden kuningaskuntien pääkaupunki.
Jos 11:10

Ja he surmasivat miekan terällä ja vihkivät tuhon omaksi jokaisen, joka siellä oli, niin ettei jäänyt jäljelle ainoatakaan henkeä; ja Haasorin hän poltti tulella.
Jos 11:11



että niin...



Tuomarien kirjassa kuvataan tarkasti miekalla tehty poliittinen murha.

Kertomuksen tärkeä yksityiskohta on miekkailijoille hankala juttu - Eehud on vasenkätinen!

(Ehud on suosittu miehen nimi tänään, esimerkiksi Israelin puolustusministeri on Ehud Barak)



Ja israelilaiset huusivat Herraa, ja Herra herätti heille vapauttajan, benjaminilaisen Eehudin, Geeran pojan, vasenkätisen miehen.

Kun israelilaiset lähettivät hänet viemään veroa Eglonille, Mooabin kuninkaalle, niin Eehud teki itsellensä kaksiteräisen miekan, jalan pituisen, ja sitoi sen takkinsa alle oikealle kupeelleen.

Ja hän toi veron Eglonille, Mooabin kuninkaalle. Mutta Eglon oli hyvin lihava mies.

Kun hän oli saanut tuoduksi veron, saattoi hän väen, joka oli verolahjoja kantanut, matkalle. Mutta itse hän kääntyi takaisin Gilgalin luona olevilta jumalankuvilta ja käski sanoa: "Minulla on salaista asiaa sinulle, kuningas".

Niin tämä sanoi: "Hiljaa!" Ja kaikki, jotka seisoivat hänen luonaan, menivät hänen luotaan ulos.

Kun Eehud oli tullut hänen luoksensa, hänen istuessaan yksin viileässä yläsalissaan, sanoi Eehud: "Minulla on sinulle sana Jumalalta".

Silloin hän nousi istuimeltaan, mutta Eehud ojensi vasemman kätensä ja tempasi miekan oikealta kupeeltaan ja pisti sen hänen vatsaansa, niin että kahvakin meni sisään terän mukana ja terä upposi kokonaan ihraan, sillä hän ei vetänyt ulos miekkaa hänen vatsastaan.

Sitten hän meni ulos laakealle katolle.



Kun Eehud oli tullut pylväskäytävään, sulki hän yläsalin ovet jälkeensä ja lukitsi ne.

Hänen mentyään tulivat kuninkaan palvelijat, ja kun he näkivät, että yläsalin ovet olivat lukitut, niin he ajattelivat: "Varmaankin hän on tarpeellaan viileässä kammiossa".

Sitten he odottivat kyllästyksiin asti, mutta kun hän ei sittenkään avannut yläsalin ovia, ottivat he avaimen ja avasivat itse. Ja katso, heidän herransa makasi kuolleena lattialla.

Mutta Eehud oli paennut heidän vitkastellessaan; hän oli jo päässyt jumalankuvien ohi ja pakeni Seiraan.

Tuom 3:15-26 KR 1933



.. Hurja sotahuuto: Herran ja Gideonin miekka!

Niin ne kolme joukkoa puhalsivat pasunoihin, murskasivat saviruukut, tempasivat vasempaan käteensä tulisoihdut ja oikeaan pasunat, puhalsivat niihin ja huusivat: "Herran ja Gideonin miekka!"

.. ja se tehosi, pojille tuli yöllä kiire eivätkä tienneet milloin pystähtyä!

Ja kun he puhalsivat noihin kolmeensataan pasunaan, niin Herra käänsi toisen miekan toista vastaan koko leirissä, ja leiri pakeni Beet-Sittaan asti Sereraan päin, Tabbatin luona olevan Aabel-Meholan rantaan saakka.
Tuom 7:20,22



... Paljon miekkamiehiä, raudan takojille ja miekan myyjille hommia piisasi (ja hautaus urakoitsijoille):

Mutta Sebah ja Salmunna olivat Karkorissa ja heidän joukkonsa heidän kanssansa, noin viisitoista tuhatta miestä, kaikki, mitä oli jäljellä Idän miesten koko joukosta; kaatunut oli sata kaksikymmentä tuhatta miekkamiestä.
Tuom 8:10


-- kuin Willin lännen länkkäristä: vedä!
Ja hän sanoi Jeterille, esikoiselleen: "Nouse ja surmaa heidät". Mutta nuorukainen ei paljastanut miekkaansa, sillä hän pelkäsi, koska oli vielä nuori.
Tuom 8:20


.. vaan ei naisen käsiin ole uljasta kuolla! (outoa että Abimelek huusi, vaikka naisen heittämä jauhinkivi oli jo päänsä murskannut)

Silloin hän heti huusi palvelijalle, joka kantoi hänen aseitansa, ja sanoi hänelle: "Paljasta miekkasi ja surmaa minut, ettei minusta sanottaisi: 'Nainen tappoi hänet'". Ja hänen palvelijansa lävisti hänet, ja hän kuoli.
Tuom 9:54



Armeijassa pidetään katselmuksia, lasketaan mieslukuja, myös kaatuneista pidetään lukua:


Ja koko kansan päämiehet ja kaikki Israelin sukukunnat astuivat esiin Jumalan kansan seurakunnassa: neljäsataa tuhatta miekalla varustettua jalkamiestä.
Tuom 20:2

Sinä päivänä pidettiin benjaminilaisten katselmus, ja heitä oli muista kaupungeista kaksikymmentäkuusi tuhatta miekkamiestä, paitsi Gibean asukkaita, joita katselmuksessa oli seitsemänsataa valiomiestä.
Tuom 20:15

Myäs pidettiin Israelin miesten katselmus, ja heitä oli, paitsi benjaminilaisia, neljäsataa tuhatta miekkamiestä, kaikki sotilaita.
Tuom 20:17

niin benjaminilaiset toisena päivänä ryntäsivät Gibeasta heitä vastaan ja kaatoivat israelilaisia vielä kahdeksantoista tuhatta miestä, kaikki miekkamiehiä.
Tuom 20:25

Ja Herra antoi Israelin voittaa Benjaminin, ja israelilaiset kaatoivat sinä päivänä Benjaminista kaksikymmentäviisi tuhatta ja sata miestä, kaikki miekkamiehiä.
Tuom 20:35



Siirrymme nyt Raamatun kirjoissa varsinaiseen rautakauteen kuvaamallani tavalla - Tuomarien kirjasta Samuelin kirjaan

Filistealaisilla oli raudankäsittelyn know-how ja monopoli


-----
Mutta ei yhtään seppää ollut läydettävissä koko Israelin maasta, sillä filistealaiset ajattelivat, että hebrealaiset muutoin teettäisivät miekkoja tai keihäitä.
1 Sa, 13:19

Niinpä ei taistelupäivänä ollut yhtään miekkaa eikä keihästä kenelläkään siitä väestä, joka oli Saulin ja Joonatanin kanssa; ainoastaan Saulilla ja hänen pojallansa Joonatanilla oli.
1 Sam 13:22



Ei mikään hempeä tyyppi tämä Samuel profeetta - osasi käyttää miekkaa


Mutta Samuel sanoi: "Niinkuin sinun miekkasi on tehnyt vaimoja lapsettomiksi, niin on myäs sinun äitisi tuleva lapsettomaksi ennen muita vaimoja".

Ja Samuel hakkasi Agagin kappaleiksi Herran edessä Gilgalissa.
1 Sam 15:33



Daavidin ja Goljatin kaksintaistelu ei mennyt aivan tuon ajan armeijan sotilaan oppikirjan mukaan...

Kertomus kuvaa eloisasti aseistusta Daavidin näkökulmasta

...............
Ja Daavid sitoi hänen miekkansa vyälleen takin päälle ja yritti käydä, sillä hän ei ollut koskaan sellaisia koettanut. Niin Daavid sanoi Saulille: "En minä voi näissä käydä, sillä en ole koskaan tällaisia koettanut". Ja Daavid riisui ne päältänsä.
1 Sam 17:39

... toisenlaiset aseet on pojalla!
Mutta Daavid sanoi filistealaiselle: "Sinä tulet minua vastaan miekan, peitsen ja keihään voimalla, mutta minä tulen sinua vastaan Herran Sebaotin nimeen, Israelin sotajoukon Jumalan, jota sinä olet häväissyt.
1 Sam 17:45

Ja koko tämä suuri joukko tulee tietämään, ettei Herra anna voittoa miekan eikä keihään voimalla; sillä sota on Herran, ja hän antaa teidät meidän käsiimme."
1 Sam 17:47



Niin sai Daavid voiton filistealaisesta lingolla ja kivellä ja läi filistealaisen kuoliaaksi, eikä Daavidilla ollut miekkaa kädessään.
1 Sam 17:50

Sitten Daavid juoksi ja asettui filistealaisen ääreen, tarttui hänen miekkaansa, veti sen tupesta ja tappoi hänet ja läi sillä häneltä pään poikki. Kun filistealaiset näkivät, että heidän sankarinsa oli kuollut, pakenivat he.
1 Sam 17:51


... miekkaa kannettiin asuun kuuluvassa vyössä

Niin Daavid sanoi miehillensä: "Jokainen sitokoon miekkansa vyölleen". Ja jokainen sitoi miekkansa vyölleen; ja Daavid itsekin sitoi miekkansa vyölleen. Ja noin neljäsataa miestä lähti seuraamaan Daavidia, mutta kaksisataa jäi kuormaston luo.
1 Sam 25:13



.. Saulin traaginen kuolema

Ja Saul sanoi aseenkantajallensa: "Paljasta miekkasi ja lävistä sillä minut, etteivät nuo ympärileikkaamattomat tulisi lävistämään minua ja pitämään minua pilkkanaan".

Mutta hänen aseenkantajansa ei tahtonut, sillä hän pelkäsi kovin. Niin Saul itse otti miekan ja heittäytyi siihen.
1 Sam 31:4

--- toinenkin itsemurha miekalla
Mutta kun hänen aseenkantajansa näki, että Saul oli kuollut, heittäytyi hänkin miekkaansa ja kuoli hänen kanssansa.
1 Sam 31:5



.. ensin oli ilmeisesti kaksintaistelu, kuten Daavidin ja Goljatin päivänä, mutta sitten alkoi yleinen kärhämä...

Abner, Neerin poika, ja Saulin pojan Iisbosetin palvelijat lähtivät Mahanaimista Gibeoniin.

Ja Jooab, Serujan poika, ja Daavidin palvelijat lähtivät hekin liikkeelle, ja he kohtasivat toisensa Gibeonin lammikolla; he asettuivat toiset tälle, toiset tuolle puolelle lammikon.

Ja Abner sanoi Jooabille: "Nouskoon nuoria miehiä pitämään taistelukisaa meidän edessämme". Jooab sanoi: "Nouskoon vain".

Niin heitä nousi ja astui esiin sama määrä: kaksitoista Benjaminin ja Saulin pojan Iisbosetin puolelta sekä kaksitoista Daavidin palvelijaa.

Ja he tarttuivat kukin vastustajaansa päähän ja pistivät miekkansa toinen toisensa kylkeen ja kaatuivat yhdessä. Niin sen paikan nimeksi tuli Helkat-Suurim, ja se on Gibeonin luona.

Ja sinä päivänä syntyi hyvin kova taistelu; mutta Daavidin palvelijat voittivat Abnerin ja Israelin miehet.
2 Sam 2:12-17



Sukua on kohdannut Verisen Miekan kauhea kirous


Sentähden ei miekka ole milloinkaan väistyvä sinun suvustasi, koska olet pitänyt halpana minut ja ottanut vaimoksesi heettiläisen Uurian vaimon.
2 Sam 12:10



miekan käytössä on tässä ilmeisesti pieni juoni. miekka "putosi" tupesta ja onhan luonnollista, että mies sen maasta nostaa.

toista pistoa ei tarvittu, kyseessä oli harakirin tekniikalla suoritettu tappaminen:


Mutta kun he olivat suuren kiven luona, joka on Gibeonissa, tuli Amasa heitä vastaan.

Ja Jooab oli puettu takkiinsa, ja sen päällä oli miekanvyö, kiinnitettynä vyötäisille; miekka oli tupessaan, mutta kun hän lähti liikkeelle, niin se putosi.

Ja Jooab sanoi Amasalle: "Voitko hyvin, veljeni?" Ja Jooab tarttui oikealla kädellään Amasaa partaan, muka suudellakseen häntä.

Ja kun Amasa ei varonut miekkaa, joka Jooabilla oli kädessään, pisti tämä häntä sillä vatsaan, niin että hänen sisälmyksensä valuivat maahan; toista pistoa ei tarvittu: hän kuoli.
2 Sam 20:8-10



.. näinkin saatoi käydä

mutta hän jäi paikalleen ja surmasi filistealaisia, kunnes hänen kätensä uupui niin, että se kouristui kiinni miekkaan.
2 Sam 23:10



Tuomarin miekka Salomon kädessä!

Sitten kuningas sanoi: "Antakaa minulle miekka". Ja kuninkaan eteen tuotiin miekka.
1 Kun 3:24

miekan nähdessään toisen naisen sydän varmaan värähti juuria myöten, toisen naama meni ehkä julmaan hymyyn.



... tämä Baalin pappien uskonnollinen tapa on yhä todellisuutta shialaisten muslimien parissa etelä-Libanonissa ja muuallakin.

Niin he huusivat vielä kovemmin ja viileksivät itseään tapansa mukaan miekoilla ja keihäillä, niin että heistä vuoti verta.
1 Kun 18:28



... viisaita sanoja

Mutta Israelin kuningas vastasi ja sanoi: "Sanokaa hänelle: 'älköön se, joka vyöttäytyy miekkaan, kerskatko niinkuin se, joka sen riisuu'".
1 Kun 20:11



... miekka on kunniallinen teloitusväline ja paljon on ollut historian aikana käytössä kuninkaallisten keskuudessa


Ja kaikki maan kansa iloitsi, ja kaupunki pysyi rauhallisena. Mutta Ataljan he surmasivat miekalla kuninkaan linnassa.
2 Kun 11:20



... temppelissä, kirkossa, synagoogassa, moskeijassa ei pitäisi surmata

Mutta pappi Joojada käski sadanpäämiehiä, sotajoukon johtajia, ja sanoi heille:
"Viekää hänet pois rivien välitse, ja joka yrittää seurata häntä, se surmatkaa miekalla".

Sillä pappi oli sanonut: "älkään häntä surmattako Herran temppelissä".
2 Kun 11:15



Lisää ruotuväen miesluvun laskemista ja aseistuksen kuvausta:

Ruubenilaiset, gaadilaiset ja toinen puoli Manassen sukukuntaa - sotakuntoisia miehiä, jotka kantoivat kilpeä ja miekkaa ja jännittivät jousta ja olivat taisteluun harjaantuneita, neljäkymmentäneljä tuhatta seitsemänsataa kuusikymmentä sotakelpoista miestä -
1 Aik 5:18



Daavidin raskas valinta - Herran miekan sitten otti vastaan:

joko kolme nälkävuotta tahi kolme kuukautta hävitystä ahdistajaisi vainotessa, vihollistesi miekka kintereilläsi,

tahi kolmeksi päiväksi Herran miekka ja ruttotauti maahan, Herran enkeli tuottamaan tuhoa koko Israelin alueelle.

Katso nyt, mitä minä vastaan hänelle joka minut lähetti."

1 Aik 21:12



.. ja se miekka iski

Kun Daavid nosti silmänsä ja näki Herran enkelin seisovan maan ja taivaan välillä, kädessänsä paljastettu miekka ojennettuna Jerusalemin yli, lankesivat Daavid ja vanhimmat, säkkeihin verhottuina, kasvoillensa.
1 Aik 21:16



.. Herran pelko on viisauden alku


Ja Herra käski enkelin pistää miekkansa tuppeen.
1 Aik 21:27

Eikä Daavid rohjennut mennä Jumalan eteen etsimään häntä, sillä hän oli peljästynyt Herran enkelin miekkaa.
1 Aik 21:30



...Assyrian suurkuninkaan murha temppelissä

Silloin Herra lähetti enkelin, joka tuhosi kaikki sotaurhot, ruhtinaat ja päällikät Assurin kuninkaan leirissä, niin että hän häpeä kasvoillaan palasi takaisin maahansa.

Ja kun hän kerran meni jumalansa temppeliin, kaatoivat hänet siellä miekalla ne, jotka olivat lähteneet hänen omasta ruumiistansa.
2 Aik 32:21



.. Colt lonkalla ja hälytystorvi vierellä, kun pakkosiirtolaisuudesta on palattu ja rakennustyöhön taas ryhdytään (tai uuden Israelin pioneerien kiväärit)

Ja rakentajilla oli kullakin miekka sidottuna vyällensä heidän rakentaessaan; ja torvensoittaja seisoi minun vieressäni.
Neh 4:18



.. miekka pahojen puheiden vertauskuvana

Mutta käyhän hän pelastaa heidän suunsa miekasta, auttaa väkevän kädestä.
Job 5:15

.. Herra pelastaa
Nälänhädässä hän vapahtaa sinut kuolemasta ja sodassa miekan terästä.
Job 5:20

.. Miekka yötaivaalla
hän loi Seulaset ja Kalevanmiekan, Otavan ja eteläiset tähtitarhat;
Job 9:9

(Orionin tähtikuvion miekka)


.. Tuomari käyttää miekan valtaa, esivaltaa

niin peljätkää miekkaa, sillä viha on kohtaava miekanalaisia pahoja täitä, tietääksenne, että tuomari on.
Job 19:29



... harmin paikka!

kun hän vetää ulos selästään nuolen, käy hänen sappensa lävitse miekan salama. Kauhut valtaavat hänet
Job 20:25



... rohkea ei pelkää miekkaa, tai uhkarohkea?

Se nauraa pelolle, ei säiky eikä väisty miekan edestä.
Job 39:22

Se on Jumalan täiden esikoinen; sen luoja ojentaa sille miekan.
Job 40:14 (19)
(ei tarkoita miekkavalasta vaan eläin on behemot, virtahepo)



... Miekka psalmeissa

Nouse, Herra, astu hänen eteensä. Paiskaa hänet maahan. Vapahda miekallasi minun sieluni jumalattomista,
Ps 17:13

Vapahda minun sieluni miekasta, minun ainokaiseni koirain kynsistä.
Ps 22:20

Jumalattomat paljastavat miekkansa ja jännittävät jousensa, kaataaksensa kurjan ja käyhän, teurastaaksensa ne, jotka ovat oikealla tiellä.

Mutta heidän miekkansa käy heidän omaan sydämeensä, ja heidän jousensa särkyvät.
Ps 37:14-15



... keneen luotan?
Sillä eivät he miekallansa valloittaneet maata, eikä heidän käsivartensa heitä auttanut, vaan sinun oikea kätesi, sinun käsivartesi ja sinun kasvojesi valkeus, koska sinä olit heihin mielistynyt.
Psa 44:3

Sillä en minä jouseeni luota, eikä miekkani minua auta;
Psa 44:6

.. juhla-asuun kuuluu miekka
Vyötä miekka vyöllesi, sinä sankari, vyöttäydy kunniaasi ja korkeuteesi!
Psa 45:3



... njah mikä tyyppi...

Hänen suunsa on voita sulavampi, mutta hänellä on sota mielessä; hänen sanansa ovat äljyä lauhkeammat, mutta ovat kuin paljastetut miekat.
Ps 55:21


... lisää njah tyyppejä

Minun sieluni on jalopeurain keskellä, minun täytyy maata tultasuitsevaisten seassa, ihmisten, joiden hampaat ovat keihäitä ja nuolia ja joiden kieli on terävä miekka.
Ps 57:4

Katso, he purkavat suustaan sisuansa, miekat ovat heidän huulillansa, sillä: "Kuka sen kuulee?"
Ps 59:7


jotka hiovat kielensä kuin miekan, jännittävät jousensa, nuolinaan karvaat sanat,
Ps 64:3



.. Herra antaa miekan saaliiksi

Heidän pappinsa kaatuivat miekkaan, eivätkä heidän leskensä voineet itkuja itkeä.
Ps 78:64

.. Herra sotkee taistelun
Sinä olet kääntänyt takaisin hänen miekkansa terän etkä ole sodassa pitänyt häntä pystyssä.
Ps 89:43


.. mitäs nämä ovat?
Jumalan ylistys on heidän suussansa, ja heidän kädessään kaksiteräinen miekka
Ps 149:6



Miekka Sananlaskuissa

Mutta lopulta hän on karvas kuin koiruoho, terävä kuin kaksiteräinen miekka.
Snl 5:4

Moni viskoo sanoja kuin miekanpistoja, mutta viisasten kieli on lääke.
Snl 12:18

Nuija ja miekka ja terävä nuoli on mies, joka väärin todistaa lähimmäistänsä vastaan.
Snl 25:18

sukua, jonka hampaat ovat miekkoja ja leukaluut veitsiä syädäksensä kurjat maasta pois ja käyhät ihmisten joukosta!
Snl 30:14



... komeita ovat miekkamiehet, Romeot ja muut italjaanot...

Katso, siinä on Salomon kantotuoli ja sen ympärillä kuusikymmentä urhoa, Israelin urhoja, kaikki miekkamiehiä, sotaan harjoitettuja; jokaisella on miekka kupeellansa öitten kauhuja vastaan.
Korkea veisu 3:7-8



Suuri rauhan päivä!

Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille.

Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.
Jes 2:4

...
tästä Raamatun aiheesta, miekan takomisesta auroiksi, tehdyn patsaan Neuvostoliitto lahjoitti YK;n päämajaan New Yorkiin.



... aika inha näky

Mutta sinä olet kaukana haudastasi, poisviskattuna niinkuin hylkyvesa, olet peittynyt surmattujen, miekalla lävistettyjen, kiviseen kuoppaan suistuneitten alle, olet kuin tallattu raato.
Jes 14:19



... Herran kova, suuri miekka heiluu väkevästi syvyyksiä myöten

Sinä päivänä Herra kostaa kovalla, suurella ja väkevällä miekallansa Leviatanille, kiitävälle käärmeelle, ja Leviatanille, kiemurtelevalle käärmeelle, ja tappaa lohikäärmeen, joka on meressä.
Jes 27:1



... outoja miekan tyyppejä nämä


Ja Assur kaatuu miekkaan, joka ei ole miehen, ja hänet syä miekka, joka ei ole ihmisen; hän pakenee miekkaa, ja hänen nuorukaisensa joutuvat työorjuuteen.
Jes 31:8


Sillä minun miekkani taivaassa on juopunut vimmaan; katso, se iskee alas Edomiin, tuomioksi kansalle, jonka minä olen vihkinyt tuhoon.
Jes 34:5

Herran miekka on verta täynnä, rasvaa tiukkuva, karitsain ja kauristen verta, oinasten munuaisrasvaa. Sillä Herralla on uhri Bosrassa, suuri teurastus Edomin maassa.
Jes 34:6



... miekat tomuksi!

Kuka herätti päivänkoiton maasta hänet, jota vanhurskaus seuraa joka askeleella?

Kuka antaa kansat hänen valtaansa, kukistaa kuninkaat hänen jalkoihinsa?

Kuka muuttaa heidän miekkansa tomuksi, heidän jousensa lentäviksi oljenkorsiksi?
Jes 41:2



... Herran teko

Hän teki minun suuni terävän miekan kaltaiseksi, kätki minut kätensä varjoon; hän teki minut hiotuksi nuoleksi, talletti minut viineensä.
Jes 49:2


... miekalle määrätty

teidät minä määrään miekan omiksi, ja kaikki te kumarrutte teurastettaviksi, sentähden ettette vastanneet, kun minä kutsuin, ettekä kuulleet, kun minä puhuin, vaan teitte sitä, mikä on pahaa minun silmissäni, ja valitsitte sen, mikä ei ole minulle otollista.
Jes 65:12


... ja vielä hurjemmin, Jumalan miekka

Herra käy tuomiolle kaiken lihan kanssa tulella ja miekallaan; ja Herran surmaamia on oleva paljon.
Jes 66:16



.. Jeremia murehtii miekkaa, joka käy sieluun asti, ei vain ruumiiseen

Mutta minä sanoin: "Voi, Herra, Herra! Totisesti, sinä saatoit tämän kansan ja Jerusalemin peräti pettymään, kun sanoit: 'Teillä on oleva rauha!' Ja kuitenkin miekka koskee sieluun asti."
Jer 4:10



... Jeremiassa sekä Herran että vihollisen miekka on yksinkertaisesti kauhu, kauhistuttava ase


älkää menkä vainiolle, älkää vaeltako tiellä, sillä vihollisen miekka - kauhistus on kaikkialla!
Jer 6:25

ja minä hajotan heidät kansojen sekaan, joita eivät he eivätkä heidän isänsä ole tunteneet, ja lähetän heidän jälkeensä miekan, kunnes minä heidät lopetan.
Jer 9:16

sentähden, näin sanoo Herra Sebaot: "Katso, minä kostan heille; heidän nuoret miehensä kuolevat miekkaan, heidän poikansa ja tyttärensä kuolevat nälkään.
Jer 11:22

Kaikkien erämaan kalliokukkulain ylitse tulivat hävittäjät, sillä Herran miekka syä maan toisesta äärestä hamaan toiseen; ei pelastu mikään, mikä lihaa on.
Jer 12:12

Vaikka he paastoavat, en minä kuule heidän huutoansa, ja vaikka he uhraavat polttouhreja ja ruokauhreja, en minä heihin mielisty, vaan miekalla, nälällä ja rutolla minä heidät lopetan."
Jer 14:12



.. kun Jumala vihastuu Hän on vihainen

ja jos he kysyvät sinulta: 'Minne meidän on mentävää' niin vastaa heille: Näin sanoo Herra: Joka ruton oma, se ruttoon, joka miekan, se miekkaan, joka nälän, se nälkään, joka vankeuden, se vankeuteen!
Jer 15:2

Ja minä asetan heille neljänkaltaiset käskijät, sanoo Herra: miekan surmaamaan, koirat raahaamaan, taivaan linnut ja maan eläimet syämään ja hävittämään.
Jer 15:3

Seitsemän pojan synnyttäjä menehtyy ja huokaisee henkensä pois; hänen aurinkonsa laski, kun vielä oli päivä, hän joutui häpeään, sai hävetä. Ja mitä heistä jää, sen minä annan miekalle alttiiksi heidän vihollistensa edessä, sanoo Herra."
Jer 15:9



He kuolevat tuskallisiin tauteihin, ei heille pidetä valittajaisia, ei heitä haudata; he tulevat maan lannaksi. He hukkuvat miekkaan ja nälkään, ja heidän ruumiinsa tulevat taivaan lintujen ja maan eläinten ruuaksi.
Jer 16:4

Sentähden jätä heidän lapsensa nääntymään nälkään ja anna heidät alttiiksi miekalle, ja tulkoot heidän vaimonsa lapsettomiksi ja leskiksi, heidän miehensä surmatkoon rutto, ja heidän nuorukaisensa kaatakoon sodassa miekka.
Jer 18:21

Ja minä teen tyhjäksi Juudan ja Jerusalemin neuvon tässä paikassa ja annan heidän kaatua miekkaan vihollistensa edessä, annan heidät niiden käsiin, jotka etsivät heidän henkeänsä, ja annan heidän ruumiinsa ruuaksi taivaan linnuille ja maan eläimille.
Jer 19:7

Sillä näin sanoo Herra: Katso, minä teen sinut kauhistukseksi sekä itsellesi että kaikille ystävillesi; he kaatuvat vihollistensa miekkaan sinun silmiesi nähden, ja koko Juudan minä annan Baabelin kuninkaan käsiin, ja hän vie heidät Baabeliin pakkosiirtolaisuuteen ja surmaa heitä miekalla.
Jer 20:4



Jeremian kirjassa miekka on jatkuvasti esillä

niin se oli Jeremian aikana, kun Babylonian suurkuningas laittoi Juudean maantasalle, poltti Jerusalemin temppelin ja vei henkiin jääneet pakkosiirtolaisuuteen


niin että profeetta jo huutaa

Voi, Herran miekka! Milloinka vihdoinkin lepäät?
Mene takaisin tuppeesi, taltu ja ole hiljaa.
Jer 47:6


Kirottu olkoon se, joka Herran työn laiskasti tekee, kirottu olkoon se, joka pidättää miekkansa verestä.
Jer 48:10



... ja näin valitusvirsissä, miekan uhrit

Katso, Herra, kuinka ahdistettu minä olen, minun sisukseni kuohuvat, sydämeni vääntyy rinnassani, sillä minä olen ollut ylen uppiniskainen. Ulkona on miekka minulta riistänyt lapset, sisällä rutto.
Val 1:20

Maassa, kaduilla, makaa nuorta ja vanhaa; minun neitsyeni ja nuorukaiseni ovat kaatuneet miekkaan. Sinä olet surmannut vihasi päivänä, olet teurastanut säälimättä.
Val 2:21

Parempi oli miekan kaatamien kuin nälän kaatamien, jotka menehtyivät, kuin lävitsepistetyt, pellon viljaa vailla.
Val 4:9

Henkemme kaupalla me noudamme leipämme, väistäen miekkaa erämaassa.
Val 5:9



-- miekalla on muutakin käyttöä kuin hakata ihmisiä kappaleiksi ja pistää suolet pihalle

"Ja sinä, ihmislapsi, ota itsellesi terävä miekka; ota se partaveitseksesi, ja ajele sillä hiuksesi ja partasi.
Hes 5:1



... vaan ei, heti siviilistä takaisin miekan töihin!


Polta kolmannes tulessa keskellä kaupunkia, sittenkuin piirityspäivät ovat lopussa. Kolmannes ota ja lyä miekalla sen ympärillä. Kolmannes hajota tuuleen, ja minä ajan niitä takaa paljastetulla miekalla
Hes 5:2


Hesekiel eli lähellä Jeremian aikoja ja se näkyy sanastossa - miekka!


Miekkaa te pelkäätte, mutta miekan minä annan tulla teidän päällenne, sanoo Herra, Herra.
Hes 11:8

Te kaadutte miekkaan, Israelin rajalla minä teidät tuomitsen; ja te tulette tietämään, että minä olen Herra.
Hes 11:10

Ja kaikki, keitä hänellä on ympärillään apunansa, ja kaikki hänen sotajoukkonsa minä hajotan kaikkiin tuuliin, ja minä ajan niitä takaa paljastetulla miekalla.
Hes 12:14

Mutta vähäisen määrän heitä minä jätän miekasta, nälästä ja rutosta jäljelle kertomaan pakanain seassa, siellä, minne he joutuvat, kaikista kauhistuksistansa; ja ne tulevat tietämään, että minä olen Herra."
Hes 12:16

Taikka jos minä antaisin miekan tulla tämän maan yli ja sanoisin: 'Miekka, käy halki maan!' ja hävittäisin siitä ihmiset ja eläimet,
Hes 14:17



... emme me tuliaseiden ajan ihmiset aina muista, millainen juttu se miekka oikeasti on


Näin sanoo Herra: Katso, minä käyn sinun kimppuusi, vedän miekkani tupestaan ja hävitän sinusta vanhurskaan ja jumalattoman.
Hes 21:3


Koska minä tahdon hävittää sinusta vanhurskaan ja jumalattoman, sentähden lähtee tupestaan minun miekkani kaiken lihan kimppuun, etelästä pohjoiseen asti.
Hes 21:4

Ja kaikki liha tulee tietämään, että minä, Herra, olen vetänyt miekkani tupestaan; eikä se siihen enää palaja.
Hes 21:5

"Ihmislapsi, ennusta ja sano: Näin sanoo Herra. Sano: Miekka, miekka on teroitettu, on myäs kirkkaaksi hiottu.
Hes 21:9

Ja hän on antanut sen hioa otettavaksi käteen; se miekka on teroitettu, on hiottu annettavaksi surmaajan käteen.
Hes 21:11



... miekka ei ole vain itkun aihe, vaan suorastaan huutavan tuskan tuottaja

Huuda ja valita, ihmislapsi, sillä tämä tapahtuu minun kansaani vastaan, kaikkia Israelin ruhtinaita vastaan: he ovat annetut alttiiksi miekalle, he ynnä minun kansani; lyö sentähden lanteeseesi.
Hes 21:12

Mutta sinä, ihmislapsi, ennusta ja lyö käsiäsi yhteen; tulkoon miekasta kaksi miekkaa, tulkoon kolme; se on surmattujen surmamiekka, miekka, joka surmaa suuretkin, joka kiertää heitä yltympäri,
Hes 21:14

että sydän pelkoon menehtyisi, että kompastuksia olisi paljon. Kaikille heidän porteillensa minä olen asettanut miekan välkkymään. Voi, se on tehty salamaksi, on hiottu teurastukseen!
Hes 21:15



... Israelin Jumala heiluttaa miekkaa


Ja sinä, ihmislapsi, ennusta ja sano: Näin sanoo Herra, Herra ammonilaisia ja heidän herjauksiansa vastaan: Sano näin: Miekka, miekka on paljastettu, teurastukseen hiottu, saamaan kyllänsä, salamoitsemaan,
Hes 21:28

He paljastivat hänen häpynsä ja ottivat hänen poikansa ja tyttärensä ja tappoivat hänet itsensä miekalla, niin että hänestä tuli varoittava esimerkki muille naisille, ja panivat hänessä toimeen tuomiot.
Hes 23:10

Minä osoitan sinussa kiivauteni, niin että he kohtelevat sinua tuimasti: he leikkaavat sinulta pois nenän ja korvat, ja sinun jälkeläisesi kaatuvat miekkaan. He ottavat sinun poikasi ja tyttäresi, ja sinun jälkeläisesi kuluttaa tuli.
Hes 23:25

Ja kansanjoukko kivittäkään heidät ja hakatkoon kappaleiksi miekoillansa; tappakoot ne heidän poikansa ja tyttärensä ja polttakoot heidän talonsa tulella.
Hes 23:47

Näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä häpäisen pyhäkkäni, joka on teidän varustuksenne ja ylpeytenne, teidän silmienne ihastus ja sielujenne ikävä; ja teidän poikanne ja tyttärenne, jotka teidän on ollut jätettävä, kaatuvat miekkaan.
Hes 24:21



Danielin kirjassa miekka mainitaan vain kerran:

Ja taidolliset kansan seassa opettavat monta, mutta heitä sorretaan miekalla, tulella, vankeudella ja ryöstöllä, jonkun aikaa.
Dan 11:33



Hoosean kirjassa miekka pannaan tuppeen tai rikotaan

Mutta Juudan heimoa minä armahdan: minä pelastan heidät Herran, heidän Jumalansa, avulla, mutta en pelasta heitä jousella, miekalla enkä sodalla, en hevosilla enkä ratsumiehillä."
Hos 1:7

Ja sinä päivänä minä teen heidän hyväksensä liiton metsän eläinten ja taivaan lintujen kanssa ja maan matelevaisten kanssa; ja jousen ja miekan ja sodan minä särjen maasta ja annan heidän asua turvassa.
Hos 2:18


... mutta kyllä sillä lyödäänkin
He kääntyvät, mutta eivät korkeutta kohti. He ovat kuin pettävä jousi. Heidän ruhtinaittensa pitää kaatuman miekkaan kieltensä kiukkuisuuden tähden. Tästä he saavat pilkan Egyptin maassa.
Hos 7:16

Miekka on riehuva hänen kaupungeissansa, on hävittävä hänen salpansa, on syävä syätävänsä, heidän neuvonpiteittensä takia.
Hos 11:6



... lyödään tosi julmasti
Samaria joutuu syystänsä kärsimään, koska se on niskoitellut Jumalaansa vastaan: he kaatuvat miekkaan, heidän pienet lapsensa ruhjotaan, ja heidän raskaat vaimonsa halkaistaan.

Hos 13:16



.. Joelin profetiassa miekan takomishomma käy toisinpäin kuin Jesajalla ja Miikalla


Takokaa vantaanne miekoiksi ja vesurinne keihäiksi. Sanokoon heikko: "Minä olen sankari".
Joel 3:10



Aamos ennustaa pohjois-valtakunnan Israelin tuhoa (tapahtui 721 eKr). ja miekka heiluu ...

Sillä näin on Aamos sanonut: 'Jerobeam kuolee miekkaan, ja Israel viedään pakkosiirtolaisuuteen, pois omasta maastansa'."
Aamos 7:11

Sentähden, näin sanoo Herra: Sinun vaimosi joutuu portoksi kaupungissa, sinun poikasi ja tyttäresi kaatuvat miekkaan, sinun maasi jaetaan mittanuoralla, sinä itse kuolet saastaisessa maassa, ja Israel viedään pakkosiirtolaisuuteen, pois omasta maastansa."
Aamos 7:17

Minä näin Herran seisovan alttarin ääressä, ja hän sanoi: Lyä pylväänpäihin, niin että kynnykset vapisevat, lyä ne pirstaleiksi kaikkien heidän päähänsä. Sitten minä tapan miekalla heistä viimeisetkin. Ei yksikään heistä pääse pakoon, ei yksikään heistä pelastu.
Aamos 9:1

Ja vaikka he vankeuteen vaeltaisivat vihollistensa edessä, sielläkin minä käsken miekan heidät tappamaan. Sillä minä kiinnitän katseeni heihin, heille pahaksi, ei hyväksi.
Aamos 9:4

Miekkaan kuolevat kaikki minun kansani syntiset, jotka sanovat: "Ei saavuta, ei kohtaa meitä onnettomuus".
Aamos 9:10



... Miekka Miikan kirjassa, ei vielä tuota kamalaa Jeremian Hesekielin todellisuutta...


.. se kuuluisa näky rauhasta! (myös Jes 2)

Ja hän tuomitsee monien kansojen kesken, säätää oikeutta väkeville pakanakansoille, kaukaisiin maihin saakka. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.
Miika 4:3


Nämä kaitsevat miekalla Assurin maata, Nimrodin maata sen omain ovien ääressä. Hän on pelastava meidät Assurin vallasta, jos se hyäkkää meidän maahamme, jos se astuu meidän alueellemme.
Miika 5:6 (5:5)


Sinä syöt, mutta et tule ravituksi, ja sinun vatsassasi on tyhjyys. Minkä viet pois, sitä et saa pelastetuksi; ja minkä pelastetuksi saat, sen minä annan alttiiksi miekalle.
Miika 6:14



.. miekka Naahumilla... uh

Katso, minä käyn sinun kimppuusi, sanoo Herra Sebaot, poltan savuksi sinun sotavaunusi, ja sinun nuoret jalopeurasi syä miekka. Minä lopetan maan päältä sinun raatelusi, eikä kuulla enää sinun sanansaattajaisi ääntä.
Nah 2:13


ratsut karkaavat pystyyn, miekat välkkyvät, keihäät salamoivat. Paljon kaatuneita, läjittäin ruumiita, loppumatta raatoja! Heidän raatoihinsa lankeillaan.
Nah 3:3


Siinä on tuli sinut kuluttava, miekka on sinut tuhoava, se on syövä sinut niinkuin syöjäsirkat, vaikka lisääntyisit kuin syöjäsirkat, vaikka lisääntyisit heinäsirkkojen tavoin.
Nah 3:15



Sefanjassa kerran

Myäskin teidät, etiopialaiset, on minun miekkani kaatava - heidätkin!
Sef 2:12


Haggaissa kerran

Ja minä kukistan kuningaskuntien valtaistuimet, hävitän pakanain kuningaskuntien väkevyyden ja kukistan vaunut ajajineen; ja hevoset ja niiden ratsastajat kaatuvat, mies toisensa miekkaan.
Hag 2:22



Sakarjan kirjassa miekka mainitaan kolmessa kohtaa:

Sillä minä jännitän Juudan jousekseni, panen siihen nuoleksi Efraimin ja nostan sinun poikasi, Siion, sinun poikiasi vastaan, Jaavan, ja teen sinut sankarin miekan kaltaiseksi.
Sak 9:13

... miekan lyömä käsi kuivettuu, miekan pistämä silmä menee sokeaksi

Voi hullua paimenta, joka lampaat hylkää! Käyköön miekka hänen käsivarteensa ja oikeaan silmäänsä. Hänen käsivartensa kuivettukoon, ja hänen oikea silmänsä soetkoon."
Sak 11:17


Heräjä, miekka, minun paimentani vastaan ja minun lähintä miestäni vastaan, sanoo Herra Sebaot. Lyö paimenta, ja joutukoot lampaat hajallensa; mutta minä käännän jälleen käteni pienimpiä kohden.
Sak 13:7



Lyö paimenta ja lampaat hajaantukoon!


tämä miekka sana on yhteys Uuteen testamenttiin.

avaan siitä uuden palstan koska tästä miekkailusta tuli melkoisen pitkä tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti