lauantai 4. huhtikuuta 2009

Missouri Synod Brief Statement 1932

Minä olen Tie, Totuus ja Elämä. Joh 14:6

Dokumentti

The Lutheran Church - Missouri Synod esittelee itsensä ja ajankohtaista toimintaansa kauniisti tehdyillä kotisivuillaan.

Missouri Synodi hyväksyi vuonna 1932 kristillisen uskon keskeistä sisältöä käsittelevän opillisen tekstin. Suomen Luterilaisen Tunnustuksellisen Kirkon pastori Markku Särelä on tehnyt suuren palveluksen kääntämällä tämän tekstin suomeksi.

Brief Statement of the Doctrinal Position of the Missouri Synod. (Adopted 1932)
Thesen zur kurzen Darlegung der Lehrstellung der Missourisynode.

Kopioin tähän Raamattua koskevan jakson, joka on kunniapaikalla tämän etenkin USAn luterilaisille kirkoille merkittävän dokumentin alussa.


RAAMATTU OPETTAA


PYHÄSTÄ RAAMATUSTA
1. Opetamme, että Pyhä Raamattu on erilainen kuin kaikki muut maailman kirjat, sillä se on Jumalan sana. Raamattu on Jumalan sana, koska Jumalan pyhät ihmiset kirjoittivat vain sen, mitä Pyhä Henki antoi heille.

2 Tim. 3:16: "Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta..."

2 Piet. 1:21: "Ei koskaan ole mitään profetiaa tuotu esiin ihmisen tahdosta, vaan Pyhän Hengen johtamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta."


Opetamme myös, ettei Raamatun sanainnoitus (sanainspiraatio) ole ns. "teologinen päätelmä", vaan suorat raamatunkohdat opettavat sitä.

2 Tim. 3:16 (katso yllä). Joh. 10:35: Raamattu ei saata raueta tyhjiin."

Room. 3:2: "Heille on uskottu, mitä Jumala on puhunut."

1 Kor. 2:13: "Siitä me myös puhumme, emme inhimillisen viisauden opettamilla sanoilla, vaan Hengen opettamilla, selittäen hengelliset hengellisesti."

Koska Pyhä Raamattu on Jumalan sana, niin on sanomattakin selvää, ettei siinä ole virheitä eikä ristiriitoja, vaan se on kaikilta osiltaan ja joka sanaltaan, myös historiallisia, maantieteellisiä ja muita ajallisia asioita käsitteleviltä kohdiltaan pettämätöntä totuutta.

Joh. 10: 35: "Raamattu ei saata raueta tyhjiin."



2. Lisäksi opetamme Pyhästä Raamatusta, että Jumala on antanut sen kristilliselle kirkolle uskon perustaksi.

Ef. 2: 20: Te (= uskovat) olette "apostolien ja profeettojen perustukselle rakennettuja, kulmakivenä itse Kristus Jeesus."

Siitä syystä Pyhä Raamattu on ainoa lähde, josta kaikki kristillisessä kirkossa julistettu oppi täytyy ammentaa. Sen tähden se on myös ainoa ohje ja ojennusnuora, jonka mukaan kaikkia opettajia ja oppeja on tutkittava ja arvosteltava. - Kirkkomme tunnustuskirjojen mukaan opetamme myös, että ne selvät raamatun-kohdat, joissa yksityiset opinkohdat esiintyvät, ovat se "uskon sääntö" (analogia fidei), jonka mukaan Pyhää Raamattua on ymmärrettävä.

Luterilaiset tunnustuskirjat: "Esikuvia täytyy kuitenkin selittää varman säännön, toisin sanoen luotettavan ja selvän Raamatun mukaan eikä tämän säännön eli Raamatun vastaisesti." (Augsburgin tunn. puolustus, Koskenniemen suom. s. 235 § 60).

"Uskon sääntö" ei ole ihmisten keksimä ns. "Raamatun kokonaisnäkemys" (Ganzes der Schrift).


3. Hylkäämme aikamme kirkossa tieteen nimissä laajalle levinneen opin, ettei Pyhä Raamattu olisi joka kohdaltaan Jumalan sana, vaan osaksi Jumalan sanaa ja osaksi ihmissanaa, ja että se siitä syystä sisältäisi tai ainakin voisi sisältää erheitä. Hylkäämme tämän harhan kauheana ja Jumalaa pilkkaavana. Se näet sotii suoraan Kristusta ja hänen pyhiä apostoleitansa vastaan, asettaa ihmiset Jumalan sanan tuomareiksi ja kumoaa sen perustuksen, jolla kristillinen kirkko ja sen usko seisoo.


Raamattua repivä aikakausi
Missouri synodin Brief statement on syntynyt Ensimmäisen maailmansodan jälkeisenä aikana tilanteessa, jossa tieteellinen historiallis-kriittinen Raamatun tutkimus toi esiin jatkuvasti uutta tietoa pyhistä kirjoituksistamme. Etenkin Saksassa eksegetiikan ilmapiiri oli tuohon aikaan hyvin repivä. Maailmansodan aiheuttama syvä eksistentiaalinen ja uskonnollinen kriisi vaikutti kaikkialla länsimaisen sivilisaation perustavan tärkeisiin rakenteisiin, tieteisiin ja taiteisiin, käsityksiin ihmisestä itsestään ja maailmankaikkeuden mielettömyydestä. Esimerkiksi Martin Heidegger oli rautaa, kun haettiin tämän kuohunnan keskellä jotain merkitystä vanhalle Raamattulle.

Joku on sanonut viisaasti "Bad times create bad laws" - huonoina aikoina laaditaan huonoja lakeja.



Auringossa ei ole mustia pilkkuja


Inkvisiittori: "Koska Pyhä Raamattu on Jumalan sana, niin on sanomattakin selvää, ettei siinä ole virheitä eikä ristiriitoja, vaan se on kaikilta osiltaan ja joka sanaltaan, myös historiallisia, maantieteellisiä ja muita ajallisia asioita käsitteleviltä kohdiltaan pettämätöntä totuutta.
Joh. 10: 35: "Raamattu ei saata raueta tyhjiin."

Jeesus Kristus: "tämä opetus kuulostaa kyllä kauniilta ja hurskaalta, mutta ei ole totta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti