maanantai 6. huhtikuuta 2009

Totuusmatka

Helsinki-Vantaa oli varhaisena lähtöaamuna melko tyhjä.
Kuultuaan minne matkamme vie,
myymälät vähensivät liikevaihtoveron ostoksistamme


Tervetuloa Immata, STaLKer, mama ja muut tätä blogia lukevat kanssani Totuusmatkalle.

Olkaa hyvä ja kiinnittäkää turvavyönne ja nostakaa edessänne oleva pöytä pystyasentoon. Olemme valmiit lähtöön.

Kapteeni Kirk miehistöineen toivottaa teidät tervetulleeksi avaruusalus Enterpriseen. Tohtori Mikko toimii matkalla oppaana ja mielellään vastaa kysymyksiinne.

SP3 Enterprisen koneet alkavat hurista hiljaa ja hieman erikoisen näköinen aluksemme alkaa nousta kentältä sillä ihmeellisellä voimalla, jota kutsumme ihmisen mieleksi. Kaikki tapahtuu ajatuksen voimalla!

Mistä tämä yty koko porukkamme sisuksiin? Raamattu kertoo, että Jumala puhalsi meihin elämän hengen. Meissä on jumalallista alkuperää oleva elämä, nefesh. Sillä pääsee tosi kauas, kuten tulemme tällä reissulla näkemään.

Aloitamme matkamme hyvin hitaasti, jotta saisimme nauttia näkymistä näistä erityisvahvistetuista ikkunoista. Voitte myös ottaa valokuvia vapaasti.

Ja niin aluksemme kohoaa kohti korkeutta hyrräten hiljaa. Helsinki-Vantaan lentokenttä jää taakse ja Enterprise kulkee paksun pilviverhon keskellä joitain minuutteja ennenkuin se nousee Suomea kattavan pilviverhon yläpuolelle. Kirkas aurinko tulee näkyviin siniseltä taivaalta ja pilvet allamme ovat kuin valkoista pumpulia ja lunta. Muutaman hetken kuluttua olemme nousseet ilmakehän yläosiin ja maapallon kaunis kaareutuva hahmo on suurenmoisen kaunis merineen ja mantereineen.

Maapallomme hieman ilmakehän yläpuolelta katsottuna

Aluksemme alkaa kiihdyttää hieman vauhtia ja koneet jyrisevät nyt selvästi kovempaa.

Kerron "Enterprise saavuttaa hieman alle valonnopeuden eli 280.000 kilometriä sekunnissa. Sillä vauhdilla olisimme sekunnissa kuun luona, joten hidastamme hieman ja teemme kunniakierroksen kuun ympäri. Koska olette ensimmäistä kertaa reissussa, ette ole nähneet omin silmin luonnossa kuun toista puolta, sehän aina näyttää arpisen naamansa maapallon suuntaan."

Kierrettyämme kuun ja ihailtuamme maapalloa kauempaa on aika jo tarjoilla aamukahvit ja hieman suolaista palaa.

"Enterprisen täydellä nopeudella olisimme kahdeksassa minuutissa auringon luona, mutta tuo keskisuuri tähti vetäisi meidät vetovoimalla liekehtivään ydinvoimalaansa kärventäen meidät monen tuhannen asteen kuumuudessa. Suuntaammekin nyt matkamme ulkoavaruuteen auringosta poispäin."

Voyager II luotaimen ottama valokuva maa planeetastamme
Saturnuksen luota katsottuna (piste kehien välissä)

Yläkulmassa suurennettu kuva

Ja niin saamme ihailla ohi kiitäessämme punertavaa Mars planeettaa, jossa NASA:n mönkijät yhä etsivät elämää. Varomme, ettemme mene liian lähelle mahtavaa Jupiteria ja ihailemme Saturnuksen hiuksenhienoja kehiä. Uranus ja Neptunus ovat kohta takana ja pohdimme porukalla onko Pluto planeetta vai vain tavallista isompi asteroidi niinkuin avaruuden tutkijat ovat nyt viralliseesti päättäneet.

"Kiinnittäkää hetkeksi taas turvavyönne, sillä painelemme Kuiper vyön läpi ja joudumme hieman väistelemään näitä kiviä" sanon matkustajille, jotka kuuliaisesti tottelevat nähdessään ikkunoista millaisia talon kokoisia kivenjärkäleitä siellä kiertää.

Kuiper vyön isoja kiviä. Taiteilijan näkemys

Ja niin jää aurinkokunta ja sitä kiertävät planeetat taaksemme - tuttu kotimme.

"Nousemme nyt Enterprisen täydellä vauhdilla ylemmäs, jotta voisitte ihailla tätä Linnunradan siipeä, jossa on omamme lisäksi tuhansia muita aurinkoja planeettoineen. Menemme ensin niistä lähimmän luokse, jolle olemme antaneet nimen alfa Kentauri. Sillä ei ole planeettoja, mutta Totuusmatkamme kulkee sitä kautta. Ottakaa rennosti, sillä valon nopeudella meiltä menee tähän nyt neljä ja puoli vuotta."

Alfa Kentauri on aurinkoa lähinnä oleva toinen aurinko 4.5 valovuoden etäisyydellä
Taiteilijan laatima kuva


Ja niin olemme kaikki viisi vuotta vanhempia kun alfa Kentaurin kirkas aurinko alkaa näkyä.

Taivaan avaruuksia katsellesamme eräs matkustajista kysyy "anteeksi, minä olen kristitty ja tahtoisin tietää, onko Jeesus koko maailmankaikkeuden Vapahtaja vai ainoastaan maa planeetan asukkaiden?"

Linnunratamme voi näyttää M100 galaksin tapaiselta kauempaa katsottuna.
Musta aukko valaisee keskustaa ja pitää painovoimalla galksin koossa
Aurinkomme sijaitsee Linnunradan spiraalin reunalla

Vastaan "Jeesus on syntynyt ihmiseksi maa planeetalle, Aatamin ja Eevan jälkeläisten keskuuteen. Hänen nykyinen osoitteensa maailmankaikkeudessa on tämän ajallisen aineellisen todellisuuden tuolla puolen "Isän Jumalan oikealla puolella", jonne meillä ei ole asiaa raketeillamme. Hänen ruumiinsa osoite on

Jeesus Kristus
Seurakunta
Planeetta maa, 3. planeetta auringosta
Aurinkokunta
Linnunrata

Koska Hän on tämän kaiken Luojan poika, Hän on kosminen Kristus, persoona Pyhässä Kolminaisuudessa. Raamattu kertoo, että kaikki mitä on olemassa, näkyvä ja näkymätön, on luotu Hänen kauttaan."

"Kiitos. Tuossa onkin vähän miettimistä" reissaaja sanoo kulmiaan kutristellen.

"Arvoisat matkustajat, näette nyt osan Linnunradan siitä siivestä, jossa aurinkokuntammekin sijaitsee. Tuo kirkas kajo joka näkyy aluksemme vasemmanpuoleisista ikkunoista on hyvin kaukana Linnunradan sydämessä oleva massiivinen musta aukko, johon syöksyvä aine aiheuttaa tuon häikäisevän valon.

Jos tahtoisimme kulkea Linnunradan päästä päähän, se veisi meiltä tällä SP3 mallilla yli satatuhatta vuotta yhteen suuntaan.

Tarkoituksemme on kuitenkin tutustua lähiavaruuteen hieman syvemmin, ja käymme kierroksella naapuri linnunratamme luona. Se on tämän lähiryhmän suurin, kuten tiedätte, ja samaan yhdessä kiertävään galaksien ryhmään kuuluvat myös pieni ja suuri Magellanin pilvi.

Käymme siis Enterprisen täydellä nopeudella vilkaisemassa, miltä oma Linnunratamme ja Magellanin pilvet näyttävät Andromedan galaksista käsin ja palaamme sitten takaisin kotiin."


Andromedan galaksi M31
Totuusmatkan käyntikohde
Matkaa sinne on 2.5 miljoonaa valovuotta

Jotkut matkustajista huokaavat hieman, onhan tässä jo viisi vuotta reissattu tosi lujaa. Joku kuitenkin rohkaisee mielensä, hörppää kahvikupistaan, puraisee pullasta palan ja kysyy "kauanko tämä matka kestää"

Vastaan rauhallisesti "Täydellä vauhdilla matkamme kestää yhteen suuntaan kaksi ja puoli miljoonaa vuotta. Olemme takaisin maapallolla siis viiden miljoonan vuoden kuluttua"

Eräs matkustajista sanoo "eikös tuo ole suurinpiirtein se aika, kuin koko ihmissuku on maapalloa asuttanut, viisi miljoonaa vuotta, sieltä ihan alkuihmisistä alkaen?"

Vastaan "on. mutta älkää huolehtiko! Albert Einstein on sanonut, että kun aluksemme lähestyy valonnopeutta neljäs ulottuvuus, aika, muuttuu. En ole aivan varma, mutta kun palaamme takaisin olemme ehkä olleet viitisenkymmentä vuotta reissussa. Otitte varmaan toisen hammasharjankin mukaanne?

Tulee olemaan hyvin mielenkiintoista nähdä, miltä planeettamme näyttää palatessamme kotiin, sillä siellä asuvien kalentereissa olemme tällä reissulla lähimpään naapuriimme reippaat viisi miljoonaa vuotta."

"Niin, oliko matkavakuutus kaikilla tallessa?"



---
Totuusmatka?

Raamattu ei näistä nopeuksista paljon puhu. Raamatun kirjoittajat eivät tiedä, kuka on kapteeni Kirk eikä vielä 1800-luvun tiedemieskään ollut ikinä kuullut linnunradasta.

Heille oli ilman muuta selvä, että maa on kaiken olevaisen keskus. Ei joku yhden galaksin reunassa viheltävän keskikokoisen tähden ympärillä vetovoimassa pyörivä pallo.

He arvelivat, että Jumala loi vihreän ruohon ennen aurinkoa. Ei jonkun melkein neljä miljardia vuotta maapallon luomisen jälkeen, kun pintakuori oli jäähtynyt ja muodostunut ja kuiva maa paljastunut alkumerien alta.

Mutta Raamatun luomiskertomusten kirjoittajat tunsivat Hänet, joka on kaiken tämän tehnyt.

Jumalan, joka kutsuu kaikkia tähtiä nimeltä.

Halleluja! Hyvä on Jumalaamme sävelin kiittää, ihanaa on virittää ylistyslaulu!
Herra rakentaa Jerusalemin jälleen,
hän kokoaa Israelin hajotetun kansan.
Hän parantaa ne, joiden mieli on murtunut,
hän sitoo heidän haavansa.
Herra tietää tähtien luvun,
hän on antanut niille kaikille nimen.
Suuri on Herramme, suuri ja voimallinen,
mittaamaton on hänen viisautensa.
Hän on nöyrien tuki ja turva, mutta jumalattomat hän painaa maahan.
Psalmi 147:1-6 KR 1992

Ja tuntee jokaisen luomansa ihmisen nimeltä.

Ja nyt -- näin sanoo Herra,
joka sinut loi, Jaakob,
joka sinut muovasi, Israel:
-- Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut.
Minä olen sinut nimeltä kutsunut,
sinä olet minun.
Jes 45:1 KR 1992


Jokainen, jonka nimeä ei löytynyt elämän kirjasta, heitettiin tuohon tuliseen järveen.
Ilmestyskirja 20:15 KR 1992


---
Eikö olekin kiva tämä ihmisen hengen voima - teimme viiden miljoonan valovuoden edestakaisen matkan niissä muutamissa minuuteissa, jotka tämän tekstin lukeminen vei!

---
Kirjoitan avaruuden ja teologian teemoista laajemmin toisessa blogissa

4 kommenttia:

  1. En henk.koht. usko, että tiede tulee koskaan TIETÄMÄÄN, onko toisilla planeetoilla älyllistä elämää. Esim. marsista tai joltain muulta aurinkokunnan kappaleelta saattaa kyllä löytyä merkkejä bakteerien tasoisista tms. pieneliöistä tai siten ei.

    Enkä oikein usko, että teologiakaan voi lähteä Raamatun ulopuolelle spekuloimaan tuosta toisten planeettojen älyllisestä/moraalisesta elämästä. Voisi heittää villejä spekulaatioita, että Jumalan Poika, Sana, on ehkä jollain muullakin planeetalla syntynyt siellä olevien moraalisten olentojen syntien sovittajaksi ottamalla heidän hahmonsa tms. mutta minulle ainakin tällaisesta spekuloinnista tulee paha olla. Tai voisi ajatella, että meidän pitäisi levittää evankeliumi toisillekin planeetoille - mutta eihän se kuulosta realistiselta.

    Tällaiseen 'jalat maapallolla' ajatteluun mielelläni rajoitan itseni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin ja alleviivaan itse jatkuvasti, että pyhä Raamattu on olemukseltaan maakeskeinen, ihmiskeskeinen ja Kristus-keskeinen.

      Mutta moderni kosmologia ja astronomia tekee aivan välttämättömäksi meille kristityille, että emme ainoastaan tutustu maapallomme ja sen elämän tutkimukseen vaan myös siihen, mitä ihmiskunta on yhä kiihtyvällä nopeudella oppinut maailmankaikkeudesta tietämään.

      Tämä kulminoituu meille valokuvassa, joka on otettu niin läheltä kuin Saturnuksesta. Siinä maapallo on jo hävivän pieni piste. Hieman kauempaa meitä ei kukaan auringon lähellä olevalta radaltamme visuaalisesti havaitse.

      Kun puhumme siitä, että Herra Jeesus on kuningasten Kuningas, puhumme hyvin pienen hiekkamurusen ja siellä asustavien mitättömän pienten ihmisten Herrasta lähigalaksienkin ryhmästä katsoen.

      Jeesus itse sanoi "Isä on minua suurempi".

      Pelastuksen asioista emme voi spekuloida elämästä avaruudessa, mutta Raamatun valossa voimme sanoa, että siellä olevat älylliset olennot ovat monet sukupuolisia olentoja, miehiä ja naisia, koska se on Jumalan kuva ja maapallon elämää hallitseva piirre. Voimme myös sanoa että siellä käydään sotia, sillä Herra on sotajoukkojen Jumala, Herra Sebaot!

      Poista
    2. Raamatun perusteella voimme myös sanoa, että avaruudessa olevat Jumalan luomat älylliset olennot ovat hengellisiä, sillä Jumala on Henki.

      Poista
    3. Äskettäin NASA ja Yhydsvaltain kansalliskirjasto (National Library) järjestivät konferenssin, jonne kutsuttiin astronomien lisäksi filosofeja ja teologeja pohtimaan sitä hetkeä, kun saamme kontaktin avaruuden älylliseen elämään tai ne tulevat luoksemme (SETI Search of Extra Terrestial Intelligence)

      Joten kyse ei tosiaan ole enää haihattelusta, tyhjästä spekulaatiosta, vaan vakavista aiheista.

      National Geography tuotti dokumentaarin siitä, miten Yhdysvaltain armeija on tutkinut avaruudesta tulevan hyökkäyksen kuvioita tietokonesimulaattoreiden avulla.

      Poista