lauantai 4. huhtikuuta 2009

Neljäs päivä - auringon luominen

Aurinko armas kuivas satehen ...

Aivan Raamatun kirjoituskokoelman alussa on majesteettinen luomiskertomus Genesis 1:1-2:3. Tällä vanhalla kirjoituksella on ollut valtava vaikutus ihmiskunnan historiaan sen lyhyydestä huolimatta - koko tekstin saa tulostettua yhdelle ainoalle A4 kokoiselle sivulle.


Luomiskertomus

Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.

Jumala sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli. Jumala näki, että valo oli hyvä. Jumala erotti valon pimeydestä, ja hän nimitti valon päiväksi, ja pimeyden hän nimitti yöksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni ensimmäinen päivä.

Jumala sanoi: "Tulkoon kaartuva kansi vesien väliin, erottamaan vedet toisistaan." Jumala teki kannen ja erotti toiset vedet sen alapuolelle ja toiset sen yläpuolelle. Niin tapahtui, ja Jumala nimitti kannen taivaaksi. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni toinen päivä.

Jumala sanoi: "Kokoontukoot taivaankannen alapuolella olevat vedet yhteen paikkaan, niin että maan kamara tulee näkyviin." Ja niin tapahtui. Jumala nimitti kiinteän kamaran maaksi, ja sen paikan, mihin vedet olivat kokoontuneet, hän nimitti mereksi. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.

Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui. Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa mukaista siementä. Jumala näki, että niin oli hyvä. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä.

Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle." Ja niin tapahtui. Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet. Hän asetti ne taivaankanteen loistamaan maan päälle, hallitsemaan päivää ja yötä ja erottamaan valon pimeydestä. Jumala näki, että niin oli hyvä. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni neljäs päivä.

Genesis 1:1-19 KR 1992



Mitä on kirjoitettu, kuinkas luet?
Pyhän Raamatun alkulehdillä luomisen tapahtumien järjestys on seuraavanlainen

"Alussa Jumala loi taivaan ja maan."

Kertomus jättää välittömästi taivaat ja keskittyy maahan.

"Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä".
tohu vebohu
hepreaksi.


1. Luomisen päivä
"Tulkoon valo!"


2. Luomisen päivä
"Tulkoon kaartuva kansi vesien väliin, erottamaan vedet toisistaan!"


3. Luomisen päivä
"Kokoontukoot taivaankannen alapuolella olevat vedet yhteen paikkaan, niin että maan kamara tulee näkyviin!"

"Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä!"


4. Luomisen päivä
"Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle!"


Auringon ja kuun luomisen tarkoitus - lamppu, kello ja almanakka

"Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia."

Tarkoitus on käytännöllinen ja ihmisiä rakastava. Valoa kansalle! Ja tarkasti käyvät kellot, joiden avulla ihmisen on mahdollista seurata ajankulua yöllä ja päivällä.

Ja niinhän me teemme edelleen, puhumme kuukausista, aurinkovuosista, aamusta, keskipäivästä, illasta ja yöstä, kuunkierrosta, kuukautisista ja kuukausipalkasta.

Voimme ihmetellä, ymmärsikö luomiskertomuksen kirjoittaja auringon ja valon suhteen! Asia on sangen syvällinen. Sillä onhan aamunkoitto valoisa ennen auringon kehrän ilmestymistä horisontin yläpuolelle.


Maakeskeinen ja ihmiskeskeinen
Kertomus on täysin maakeskeinen ja ihmiskeskeinen. Aurinko on pantu taivaankanteen maan yläpuolelle. Kirjoittajalla ei ole mitään tietoa aurinkokunnan rakenteesta, auringon ja planeetan kierrosta ja maan asemasta maailmankaikkeudessa.

He ovat aikansa lapsia. Tämä kirjoitus on laadittu yli 2500 vuotta sitten, kun Israelissa oli rautakausi lopullaan ja Persian uhka alkoi jo olla todellisuutta.


Pala väärään kurkkuun?
Uskollisena dogmaattiselle käsitykselle Raamatusta, jossa ei ole virheitä, Missouri synodin Raamattu-opetuksen omaksuvalla voi mennä pala väärään kurkkuun tämän havainnon kanssa:

Vihreä ruoho ja hedelmäpuutkin luodaan ennen aurinkoa.

Tekstin kirjoittajalla ei ole mitään tietoa klorofyllin merkityksestä vihreille kasveille, hänellä ei ole aavistustakaan miksi ruoho on vihreää ja miten se hyödyntää nerokkaalla tavalla auringon energiaa tuottaen hedelmäsokeria ja muuttaen ihmisille vahingollista hiilidioksidia hapeksi.

Virheetön jumalallinen Raamattu jossa ei ole mustia pisteitä, koska se on Jumalan Pyhän Hengen inspiroima sanasta sanaan?

Rupea siis töihin, selitä meille miksi aurinko luotiin myöhemmin kuin vihreä ruoho ja omenapuu?


Vapauteen kirjaimen orjuudesta!
Eikö Jumala sitten tiedä, mitä on tehnyt?

Vika ei ole Isän Jumalan eikä Jumalan Pojan eikä Pyhän Hengen.

Päinvastoin - suuressa viisaudessaan Jumalan Sana sisältää näin pahan tiedollisen mokan. Entisaikojen ihmisille se ei niin paljon merkinnyt, mutta tieteen aikakaudellamme kohtaamme tässä tärkeän kompastuskiven järkeisuskolle.

Raamattu on varsin inhimillinen teos. Täysin ja läpeensä oikeiden ihmisten kirjoittama. He ovat lihaa ja verta, aikansa lapsia ja aikansa maailmankuvan omaavia todellisia ja historian keinoin tutkittavia immeisiä.

Luther puhui näistä kapaloista, joihin Jeesus lapsi on kääritty. Jotta emme olisi muslimien tapaisia kaiken totuuden sisältävän kirjan uskovia, jonkinlaisen dogmaattisen maailmankuvan rakentajia keskiajan tyyliin, Jumalan luomakunnan totuuksien väärentäjiä puhtaan ja kirkkaan uskomme mukaiseksi.

Jotta emme nuoren maailman geologian tavoin tekisi Jumalastamme väärän rahan lyöjää. (Moka oli siinä, että Ussherin maailman kronologia pistettiin mukaan King James Version Raamattuihin ja niin kuudesta tuhannesta vuodesta tuli Jumalan sanaa - vaikka sitä ei Raamatussa itsessään ole.)

Jotta emme olisi kirjan orjia vaan uskoisimme ylösnousseeseen, elävään Jumalan Poikaan, joka elää ja hallitsee iankaikkisesti.

Tänäänkin ja tällä hetkellä.

Ihan oikeasti.

Ja josta Raamatun apostoliset ja profeetalliset Kirjoitukset todistavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti