lauantai 4. huhtikuuta 2009

Musta piste auringossa

Olisivat he voineet katsoa, mutta uskovan ei näköjään aina tarvitse!

Inkvisiittori: "Herra Galileo, olette julkisesti kirjoittaneet häpeämättömän väitteen, että aurinko pyörii ja että siinä on muka mustia pisteitä. Millä perusteella menette tällaista sanomaan?"

Galileo: "Rakensin paperiputkesta ja kahdesta hiotuista lasin kappaleesta laitteen, joka suurentaa näkymää. Asetin tämän tele-scopia nimisen laitteen siten, että se osoittaa aurinkoon. Ohjasin sen läpi tulevan valon valkoiselle kankaalle, johon muodostui kuva auringosta. Tässä kuvassa näen useampia mustia pilkkuja, jotka liikkuvat vuorokauden ja viikkojen kuluessa kuvan laidasta laitaan ikään kuin aurinko pyörisi akselinsa ympäri kuin pallo."

Inkvisiittori: "En piittaa skoopeistanne. Ettekö tiedä, että pyhä Raamattu opettaa selkeästi, että aurinko on muuttumaton. Näin sanoo psalmit 93:1
laus cantici David in die ante sabbatum quando inhabitata est terra Dominus regnavit decore indutus est indutus est Dominus fortitudine et praecinxit se etenim firmavit orbem terrae qui non commovebitur

Herra on kuningas. Hän on pukenut itsensä korkeudella. Herra on pukeutunut, vyöttäytynyt voimaan. Niin pysyy maanpiiri lujana, se ei horju.
Samoin todistavat epäämättömästi psalmist 96:10 ja 105:5 sekä 1 Aik 16:30.

Tämän raamatullisen todistuksen ohella Kristuksen kirkon pyhä traditio opettaa sitä muuttumatonta jumalallista totuutta, että aurinko on itse pyhän Jumalan vertauskuva. Lapsikin ymmärtää, että näin suuressa ja pyhässä asiassa ei voi olla vikoja.

Mustia pisteitä, hah! Mitä järjettömyyttä ja epäuskoa ja pyhän Jumalan pilkkaa. Aurinko on muuttumaton, puhdas, kirkas, iankaikkisen valon lähde niinkuin pyhässä Jumalassa ei ole syntiä eikä puutosta!

Pyhän inkvisition päätös on että teidän on hylättävä ja sydämestänne torjuttava tällainen harhaoppi. Määräämme teidät vangittavaksi vakavien epäilysten tähden harhaoppisuudesta. Viime vuonna julkaisemanne hereettinen kirja Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo on kielletty Kristuksen valtakunnassa eikä kenellekään anneta lupaa enää koskaan julkaista yhtään kirjaanne."

Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo
Galileo Galilei 1632

Vankeustuomio muutettiin myöhemmin elinikäiseksi kotiarestiksi. Viimeiset elinvuotensa Galileo vietti Firentsen lähellä Arcetrin pienessä kaupungissa ja vanhetessaan hän menetti näkönsä - nuo ihmiskunnan terävimmät silmät sammuttivat valonsa.


Kokeellinen tieto ja dogmaattinen usko
Vatikaanissa olivat vuonna 1633 vastakkain inkvisition pelätyssä virastossa ihmisiä.

Ihminen Galileo Galilei
(1564-1642) joutui tutkittavaksi, koska hän oli julkaissut tietoa asiasta, jonka oli omin silmin nähnyt. Tämä tieto poikkesi täysin siitä, mihin tuohon aikaan yleisesti uskottiin.

Ihminen inkvisiittori edusti Euroopassa suurta maallista ja taivaallista valtaa käyttävää kunnianarvoista järjestäytyneen uskonnon laitostutunutta edustajaa, jonka tehtävänä oli valvoa kristillisen uskon sisällön puhtautta ja torjua harhaopit.

Tämä laitos, pyhä inkvisitio, on edelleen toiminnassa ja sitä johti viime vuosina saksalainen kardinaali Ratzinger - tänään paavi Benediktus XVI.

Vastakkain oli ihmisen löytämä kokeellinen, empiirinen havainto ja uskonnollisen ihmisen omaksuma dogmaattisen luonteen saanut uskomus.


Totuus
Vastakkain olivat Vatikaanissa 1633 myös Jeesus Kristus ja Hänen kirkkonsa.

Jeesus oli vainotun Galileon puolella, koska Raamatussa on kirjoitettu, että Hän on Totuus:

Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä." Joh 14:6


Kristuksen sijainen maan päällä, pyhä isä, paavi Urbanus VII (1568-1644), ja hänen inkvisiittorinsa olivat kirkon omaksuman uskonnollisen totuuden puolustajia.

Vasta pyhä isä, paavi Johannes Paulus II (1920-2005), antoi määräyksen kumota Galileolle annettu kirkollinen tuomio.

Tämä tapahtui yli kolmesataa vuotta tuomion antamisen jälkeen. Monta kertaa on aurinko ehtinyt kierähtää akselinsa ympäri tuota odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti