Suomen teologisen instituutin taustoja pohtivassa hienossa luennossaan tri Reijo Arkkila kertoi valaisevasti myös piispojen 12 teesin taustoista:
Räisäs-keskustelu 1970-luvulla
Heikki Räisäsen Eksegeettisessä seurassa syksyllä 1971 pitämä esitelmä merkitsi uuden vaiheen alkamista raamattukeskustelussa. Jo tässä esitelmässä Räisänen esitteli ne perusväittämänsä, jotka sittemmin ovat tulleet esiin yhä uudelleen: Raamattu ei ole millään tavalla auktoriteetti, vaan inspiraation lähde; Raamattua ei tule asettaa eri kategoriaan kuin muut uskonnolliset kirjat; kyseessä on pitkä uskonnollisten kokemusten ja tulkintojen sarja, ei erityinen ilmoitus ; ennustus ja täyttymys-kaavio VT:n ja UT:n suhteessa on käymätön; UT:n erilaisia kristologisia näkemyksiä ei voi sovittaa yhteen.
Keskustelu lähti liikkeelle Reijo Arkkilan kirjoituksesta Kotimaa-lehdessä. Hän kyseli "ollaanko tässä kirkossa lainkaan selvillä siitä, millaista uskon perustotuudet järjestelmällisesti kieltävää opetusta nykyisin teologian opiskelijat saavat." Keskustelun jatkuessa hän totesi edelleen, ettei Räisäsen raamattuteologian pohjalta voida kirkossa pitää "yhtään ainoata kristillistä saarnaa, ei toimittaa kastetta eikä ehtoollista eikä yleensä tehdä mitään sellaista, mitä pidämme Raamatun mukaan seurakunnan rakentamisena".
Myös yliopistoteologit arvostelivat Räisästä hänen syksyllä 1971 esittämiensä ajatusten tähden. Juhani Forsberg, Simo Kiviranta ja Tuomo Mannermaa totesivat, että Räisänen sekoittaa tutkimustuloksia ja henkilökohtaisia mielipiteitä ja että ristiriita hänen subjektiivisten mielipiteittensä ja kirkon opin välillä on ilmeinen.
Piispat saivat keskustelusta aiheen julkaista oman raamattukannanottonsa 12 teesiä Raamatusta. Leino Hassinen veti Kotimaan pääkirjoituksessa johtopäätökset myös työntekijäkoulutukseen: "Kirkon on väistämättä selvitettävä itselleen, kuinka sen pappiskasvatus hoidetaan. Uskon perusteet hajottava liberaaliteologia merkitsee joka tapauksessa tuhoisaa myrkkykylvöä. Voi kirkkoa, jonka täytyy poimia sen keskeltä tulevat julistajansa."
Kesällä 1981 Aamulehti otsikoi Heikki Räisäsestä tehdyn koko sivun haastattelu otsikolla: Tarvitaanko Suomessa "uskovaista" pappiskoulutusta. Vastatessaan Räisäselle kirkkoherra Erkki Ranta kirjoitti: "Jos kuitenkin keskeisen teologisen oppituolin haltija suhtautuu jopa vihamielisesti perinteiseen kristinuskoon, on aiheellista ruveta kyselemään ainakin rinnakkaisopetuksen antamisen mahdollisuutta juuri eksegetiikassa".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti